Granola z ořechů (4 porce)
- Ovesné vločky - 1 hrnek (bezlepkové - pohankové či rýžové)
- Mandle - ½ hrnku
- Skořice - 1 lžíce (mletá)
- Vlašské ořechy - ½ hrnku
- Med - 3 lžíce
- Lískové oříšky - ½ hrnku
- Třtinový cukr - 3 lžíce
- Rozinky - 3 lžíce (sušené)
- Slunečnicová semínka - ½ hrnku
- Lněná semínka - 3 lžíce
- Kokosový olej - 3 lžíce
- Chia semínka - 3 lžíce
Mandle, lískové a vlašské ořechy si musíte nejprve nasekat na drobno. Dejte je do mísy spolu s ostatními suchými surovinami. Připravte si malý hrnec, nalijte do něj kokosový olej a nechte v něm rozpustit všechen med. Vzniklou směs pak nalijte do mísy s ořechy a ostatními surovinami a důkladně promíchejte.
Dejte si předehřát troubu na 170 °C a vyložte si plech pečícím papírem. Na něj pak rozložte směs a dejte péct na 10 - 15 minut. Za celou dobu směs stačí promíchat jen 2x. Tak zajistíte, že bude krásně křupavá ze všech stran. Nechte ji vychladnout a poté dejte do uzavíratelné sklenice.
Müsli tyčinky (6 ks)
- Kokosový olej - 50 g
- Brusinky - 50 g (klidně ale použijte rozinky či jiné sušené ovoce)
- Ovesné vločky - 100 g
- Med - 2 lžíce
- Semínka - 50 g (můžete použít slunečnicová, dýňová či jiná - dle chuti)
- Sezamová semínka - 25 g
- Třtinový cukr - 50 g
- Ořechy - 25 g (opět záleží na vaší chuti - vlašské, lískové nebo jiné)
Do větší mísy si dejte vločky, oříšky i sušené ovoce - prostě všechny suché suroviny. Pořádně je promíchejte a vysypte na plech, který dáte do předehřáté trouby (160 °C). Nechte je péct alespoň 5 minut a zatím si dejte na pánev rozehřát kokosový olej. Pak tam přidejte med a pro lepší chuť můžete přidat i nějaké to koření - skořici, vanilku či perníkové koření.
Poté vyndejte směs z trouby a nasypte ji do pánve, promíchejte s ostatními surovinami a nechte smažit 1 minutu. Směs by měla zezlátnout. Rozdělte ji na 6 tyčinek, placiček nebo z ní vytvořte jednu velkou tyčinku, kterou pak rozkrájíte. Zvolený tvar a velikost dejte na plech a nechte v troubě péct ½ hodiny. Hotové a vychlazené tyčinky pak skladujte v krabici, ale mějte jednotlivé kusy proložené pečícím papírem.
Diskuze