Příprava zahradního nářadí na jaro

Chcete-li, aby vám zahradní nářadí vydrželo déle než jednu sezónu, měli byste se o něj náležitě starat. Ideálním obdobím pro údržbu je zima, kdy s nářadím nepracujeme.

Staré zahradní nářadí

Na údržbu ostrého nářadí opatrně

Zahradní nářadí jako jsou nože, nůžky, srpa či kosa, je třeba nejdříve rozebrat, perfektně očistit benzínem či petrolejem, brusným papírem odstranit případnou rez a terve pak naostřit. S ostřením opatrně, abyste ostří spíše nezničili – lepší variantou je možná svěřit ostření do rukou odborníka. Nabrousit si můžete nechat i sekerky či pilky. Ostří nakonec lehce naolejujte a chraňte v obalu před vlhkem.

Také rýče, lopaty a vidle si zaslouží péči

Opět očistíme, ošetříme minerálním olejem, zkontrolujeme všechny části nástroje a ty vadné vyměníme. Také dřevěné části ošetříme – nejlépe vazelínou. Pokud se chystáte koupit nový rýč, lopatu či vidle, pouvažujte o nářadí z moderních materiálů (plast) – spousta starostí s údržbou Vám odpadne. Platí to především pro násady – plastové na rozdíl od dřevěných nepraskají a nedělají tolik mozolů.

Opravujte, nakupujte

Vyviklané násady, ohnuté části – to všechno je třeba opravit. V některých případech budete také muset koupit nové části nebo i celé nářadí – investice do kvality se vám rozhodně vyplatí! Na práci s nekvalitním nářadím doplatíte totiž vždy jen vy. Myslete dopředu a dokupte si také malé nezbytnosti jako jsou hřebíky, pásky, motouzy, sázecí kolíky, nůžky, pilky, kartáče, škrabky apod.

Na uskladnění záleží!

Lopaty, rýče a vidle uskladněte nejlépe na věšáky – vše tak budete mít krásně přehledné a o ruce. Ostré předměty nepokládejte na sebe – tupí se. Každý uložte do látky a zvlášť. V zorném poli mějte také ošetřující pomůcky – různé brusky, hadříky, vazelínu, oleje. Budou vám připomínat nutnost pravidelného ošetřování zahradního nářadí. Není na škodu mít v kůlně uskladněnou i malou pohotovostní lékárničku s desinfekcí, náplastmi a obvazem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies