Příprava na sezónu grilování

K teplým letním večerům, oslavám, dovoleným a večírkům neodmyslitelně patří příjemné posezení u grilu či ohniště. Na trhu je celá škála zahradních grilů, pro přípravu čerstvého voňavého masa, zeleniny a dalších pochoutek.

Grilování

Grilování versus barbecue

Grilování je přímá a lehká tepelná úprava nad horkým ohněm. Pokud se jedná o barbecue, jde o pomalou nepřímou úpravu na mírném kouřícím ohni.

Co všechno můžeme grilovat?

Nečastěji grilujeme maso všech druhů, uzeniny a velice oblíbené ryby, například makrely. Grilovat lze také brambory a houby. Dnes je populární grilovaná zelenina, především cukety, lilky, papriky, rajčata, cibule a kukuřice. Výborná je kombinace masa a zeleniny ve formě špízů. K dochucení můžeme použít bylinky, koření a nejrůznější marinády.

Nakládání masa má svá pravidla

Maso je nejlepší nakládat do marinád již den předem. U ryb, brambor, hub a zeleniny stačí pár hodin před grilováním. Dobré je maso a zeleninu nakrájet, potřít marinádou ze všech stran, vložit do uzavíratelné nádoby a nechat uležet. Zbylou marinádu můžeme použít k potírání masa během grilování. Pokud chceme, aby maso bylo silněji ochucené, stačí ho podélně nakrojit a marinádu do masa vetřít.

Jakou marinádu zvolit?

V přípravě marinád se fantazii meze nekladou. Na marinády lze použít bylinky, koření, hořčici, kečup a další přísady. Mezi nejčastěji používané bylinky a koření k přípravě marinád patří estragon, šalvěj, tymián, rozmarýn, máta, bazalka, saturejka, kopr, oregano, petrželka, paprika, kmín, chilli, koriandr, bobkový list, nové koření, pepř, hořčičné semínko, hřebíček, česnek a cibule.

Dalšími přísadami jsou rostlinný olej, výborný je olivový olej, citrónová šťáva, kečup, hořčice, pivo, víno, sůl, worchester, ocet a sojová omáčka. Pokud máte možnost použijte čerstvé bylinky, protože dodají jídlu silnější chuť a aroma než sušené. Výborný je například medvědí česnek nebo kopřivy, do kterých můžete maso zabalit.

Čerstvé bylinky pokrájejte nebo rozdrťte a okamžitě přelijte olejem, aby neztratily chuť a vůni. Poté přidejte ostatní suroviny. Doma vyrobené marinády jsou většinou chutnější a také zdravější než marinády zakoupené, ty většinou obsahují glutaman sodný a mnoho soli.

Na co nesmíme při grilování zapomenout

  • na syrové maso používejte jiné nádobí a příbor, než na maso grilované
  • zabraňte odkapávání volného tuku na žhavé médium
  • nestavte gril pod větve stromů
  • nepropichujte kůrku během grilování
  • maso během grilování potírejte marinádou
  • maso nepokládejte do plamenů
  • rošt před pokládáním masa nechte dostatečně nahřát
  • zajistěte, aby teplota uvnitř masa dosáhla 72 C° a více

Další rady pro grilování

  • vhodné je maso vepřové a drůbeží, nejlepší volbou je krkovička
  • maso nenaklepávejte a nemyjte, narušíte tak jeho strukturu
  • při grilování nespěchejte
  • pokud chcete maso zjemnit, naložte jej do kyselé marinády
  • používejte grilovaní tácky, zabraňují odkapávání tuku do ohně
  • spalování tuku je nežádoucí, jeho produkty mají karcinogenní účinky
  • mějte po ruce vodu k hašení plamenů
  • naložené maso můžete nechat v ledničce zrát až 48 hodin, rybám stačí pouze 3 hodiny
  • při přípravě špízů volte kombinaci mas majících přibližně stejnou dobu přípravy
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies