Červená rýže s česnekem
100 g přírodní rýže parboiled, 400 ml zeleninového vývaru, 3 cibule, 3 zelené paprikové lusky, 6 stroužků česneku, 5 lžic oleje, 500 g italské omáčky salsa, 2 lžičky sušeného oregana, sůl, pepř, 1 česnek, 4 jarní cibule, 1 svazek koriandru
Cibuli oloupeme a nakrájíme na osminky. Paprikové lusky očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kostičky. Oloupaný česnek pokrájíme na tenké plátky. Rýži parboiled opražíme na 3 lžících oleje dozlatova, přidáme italskou omáčku, oregano, cibuli, papriky a česnek.
Podlijeme vývarem a zvolna vaříme asi 35 minut. Poté osolíme a opepříme podle chuti. Rýži podáváme s osmaženým česnekem, na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a mletým koriandrem.
Pečená cibule
10 bílých a červených cibulí, 4 lžíce rozinek, trocha dezertního vína, 4 lžíce piniových oříšků, olivový olej, sůl a pepř
Rozinky naložíme do vína. Mezitím si oloupeme cibule, oloupané naskládáme do pekáčku, polijeme rovnoměrně olivovým olejem a dochutíme solí. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C zhruba půl hodiny. Vytáhneme z trouby a mezi cibule nasypeme omyté rozinky a piniové oříšky, mírně podlijeme dezertním vínem. Ochutíme čerstvě umletým černým pepřem. Poté pečeme při stejné teplotě dalších 30 minut.
Špenátové knedlíčky
150 g strouhané housky, 40 g slaniny, 2 žloutky, sůl, pepř, 120 g špenátu, 2 bílky, olej
Slaninu nakrájíme na kostičky a na pánvi s kapkou oleje ji necháme rozpustit. Vychladlou slaninu smícháme se žloutky, prolisovaným uvařeným špenátem, strouhanou houskou a sněhem ze dvou vajec. Osolíme a opepříme podle chuti. Vaříme v mírně osolené vodě přibližně 15 minut.
Diskuze