Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Předpěstování sadby zeleniny za oknem – 2.díl

Víte, jak urychlit klíčivost semen zeleniny? Jak semínka správně vysévat? Proč je důležité mladé rostliny přepichovat?

Sazenička zeleniny

<!-- -->

Semena je vhodné před výsevem několik hodin namáčet, urychlíme tím jejich klíčení

Semena zeleniny je vhodné namočit na několik hodin do teplé vody (o teplotě 25°C). Luskoviny a salát namáčíme přibližně 2 až 4 hodiny. Okurky, tykve a košťáloviny namáčíme 10 až 20 hodin, rajčata, papriku a také lilek namáčíme v teplé vodě 25 až 40 hodin. Kořenovou zeleninu namáčíme nejdéle, přibližně 40 až 70 hodin. Vodu co 12 hodin vyměňujeme.

Namočená semena následně položíme na vlhkou textilii (například jutovou). Semínka stejnou textilií také přikryjeme a následně ji rosíme. Jakmile semínka začnou pukat (obvykle za 60 až 100 hodin), vysejeme je do předem připraveného sterilního pěstebního substrátu.

Výsev semen zeleniny má svá pravidla

Semena plodové zeleniny vyséváme do truhlíku řídce, tak aby mělo každé semínko dostatek prostoru pro svůj následný růst. Nádobu přikryjeme průhlednou fólií s otvory pro dýchání. Drobná semínka zeleniny smícháme s pískem a vyséváme.

Semena okurek a tykví můžeme vysévat rovnou do kelímků od jogurtů a nebo do hliněných květináčků. Nepotřebují přepichovat. Vytvoří si bohatý kořenový bal, díky němuž se jim bude po přesazení na venkovní stanoviště lépe dařit a budou odolnější.

Nezapomeňme na přepichování

Přepichování je dalším úkonem, který nám zajistí vyšší otužilost semen. Jakmile mají sazeničky zeleniny 2 až 3 pravé lístky, přesadíme je do dřevěného truhlíku ve sponu 4 x 4 centimetry. Kořínky zkrátíme zhruba o jednu třetinu, zajistíme tak vytvoření bohatšího kořenového systému. Sazeničky při přepichování vysazujeme hlouběji, než rostly původně. Po 3 až 4 týdnech sazenice samostatně rozesadíme do květináčků a nebo kelímků od jogurtu, kde je pěstujeme při teplotě okolo 22 - 25°C až do vhodného termínu výsadby na trvalé stanoviště.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2018 Railsformers s.r.o., Ochrana osobních údajů