Pravidla stříhání živých plotů

Mít krásný živý plot je snem nejednoho snaživého zahrádkáře. Díky stříhání ploty houstnou a vytvářejí pěkné ochranné stěny. V dnešním článku vám poradíme, kdy a jak živé ploty stříhat.

Stříhání živého plotu

Tvarované živé ploty

Tvarované živé ploty jsou ideální do rodinných zahrad. Nízké živé ploty se vysazují zejména do otevřených předzahrádek, lze samozřejmě pěstovat i vyšší ploty, ty jsou však mnohem náročnější na údržbu. Na výběr máte jak druhy listnatých, tak i jehličnatých keřů.

Volně rostoucí živé ploty

Volně rostoucí živé ploty jsou dnes ve velké míře oblíbeny a vysazovány zejména na venkově. Jejich relativní nevýhodou může být to, že zabírají mnohem více místa, než tvarované keře. Při výběru dejte přednost dřevinám otužilým, méně náročným na pěstováním, s hustším větvením, pěkným olistěním a zajímavými květy. Pro volně rostoucí živé ploty nejsou vhodné dřeviny, které mají odnože.

Stříhání živých plotů - vhodná doba

Živé ploty začínáme stříhat nejdříve dva roky po výsadbě na trvalé stanoviště. Ideální období pro stříhaní opadavých dřevin je v červnu a říjnu. Souvisle hustě rostoucí živé ploty je možné stříhat i vícekrát do roka, nejlépe v červnu, srpnu a v říjnu. Jehličnany můžete zkracovat jen jednou za rok, nejlépe koncem června, případně počátkem července.

Jak na stříhání živých plotů?

Tvar a rovinu živého plotu udržujeme napnutým provázkem, který se snažíme umístit na začátek a konec živého plotu ve stejné rovině.

Vhodné zahradní náčiní pro tvarování živých plotů

Vhodné zahradní náčiní pro tvarování volíme podle typu a stáří plotu. Přístroje mají odlišnou délku lišt, jinou vzdálenost nožů a liší se taky podle výkonu motoru. Na trhu naleznete velký výběr plotových nůžek od elektrických, přes akumulátorové až po benzínové.

Krátké lišty se hodí na přesné tvarování keřů, dlouhé lišty u plotových nůžek na úpravu větších ploch. Výber plotových nůžek je vhodné zkonzultovat s odborníkem, který vám poradí, jaké jsou vhodné právě pro váš živý plot.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies