Pravidla hnojení okrasných jehličnanů

Pokud chceme, aby nám okrasné jehličnany rostly do krásy, musíme jim zajistit pravidelný přísun živin pomocí hnojiv. V opačném případě začnou s postupem času řídnout a slábnout.

Okrasné jehličnany

Hnojení okrasných jehličnanů během sezóny

Během sezóny hnojíme okrasné jehličnany pravidelně, nejlépe jednou za měsíc. Vhodné jsou hnojiva s výraznějším obsahem dusíku (například s močovinou, ledkem, guanem). Nejčastěji se používají granulovaná a listová hnojiva. Granulovaná hnojiva jsou určena pro aplikaci do půdy. Listová hnojiva se aplikují na jehličí okrasných dřevin a slouží pro okamžité povzbuzení růstu a rychlé vylepšení kondice během vegetace. Mají význam i při doplňování jednotlivých mikroprvků, jako je například vápník, železo nebo měď. Součástí hnojiv pro jehličnany je často i tzv. hořká sůl, která zabraňuje reznutí a opadávání jehlic.

Hnojení okrasných jehličnanů na podzim

Od září přestaneme okrasné jehličnany hnojit, případně použijeme hnojiva určená speciálně pro podzimní hnojení (s vyšším obsahem draslíku). Vyšší obsah draslíku v hnojivě pomáhá „brzdit" růst jehličnanů před zimním spánkem. Navíc ukončuje vegetaci a urychluje vyzrávání rostlinných pletiv. Jehličnany jsou tak rychleji a lépe připraveny.

Další dobré rady

  • Pokud jehličnany vysazujeme na trvalé stanoviště na podzim, tak první hnojení provádíme až na jaře.
  • Pro výživu okrasných jehličnanů jsou nejvhodnější hnojiva s pozvolným uvolňováním. Taková hnojiva se zapravují ke kořenům.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 5 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies