Prach - jak proti němu bojovat?

Když uklízíte, měli byste se zaměřit především na to, kde byste měli začít, abyste zamezili zbytečnému víření prachu. Ten si po nějakém čase opět sedne a můžete uklízet znovu. Potýkáme se s ním denně - doma, v práci i venku. Je také nejčastějším spouštěčem alergií. Poradíme vám, jak omezit prašnost v bytě i to, jak se ho efektivně zbavit.

Prach - jak proti němu bojovat?

 

Víte vůbec, co prach obsahuje? Jsou v něm mikroskopické částečky lehkých i těžkých kovů, také v něm najdete roztoče a jejich exkrementy, pyl, zvířecí srst, vlasy, bakterie, spory plísní, nepatrné částečky naší odumřelé kůže a spoustu dalších věcí. Pokud se vám do úklidu moc často nechce nebo jste uklízecí maniak, ale přesto se prachu nemůžete zbavit, možná jste při uklízení volili špatný postup.

 

Zkuste při úklidu postupovat od stropu k podlaze. Nejprve vyžehlete prádlo, prach uklízejte pomalu, aby nedošlo k jeho rozvíření a pravidelně větrejte. Také se zbavte veškerých lapačů prachu, uklízejte i špatně dostupná místa a vysávání spolu s vytíráním nechte až nakonec.

 

Když uklízíte neradi:

 

  • Prach uklízejte vlhčenými ubrousky. Nemusíte tak používat hadru a čistící přípravek.
  • Můžete si koupit robotický vysavač, který tuto ne moc oblíbenou činnost převezme za vás. Stačí jej pouze zapnout minimálně 1x týdně v každé místnosti.
  • Pokud si chcete vyzdobit byt umělými květinami, protože živá by u vás moc dlouho nevydržela, rovnou na to zapomeňte. Jestli si tedy nechcete přidávat další práci. Umělé kytky totiž přitahují prach.
  • Nestelte postel. Tím se v ní nebude tolik dařit roztočům.
  • Čištění koberců a čalouněného nábytku můžete jednou ročně svěřit profesionálům.

 

Pro všechny puntičkáře, kteří milují úklid a provádějí ho tak často, jak to jen jde:

 

  • Můžete si pořídit speciální rukavice na úklid prachu. Existují i kvalitnější přípravky, které odstraňují prach a navíc i naleští povrch.
  • Jestli máte v bytě příliš mnoho textilií, snažte se jejich počet omezit na minimum. Když se jich nebudete chtít vzdát, musíte je pravidelně vysávat nebo prát.
  • Ideální prevencí proti přemíře prachu je nábytek, který má uzavřené police.
  • Pravidelně sprchujte všechny květiny.
  • Vysávejte i prach, který se usazuje na topení.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies