Prach a roztoči - nejčastější příčina alergií

Pokud jste alergičtí na prach a roztoče, pak jistě víte, jak může i miniaturní nepřítel napáchat velké škody. Existují určitá proti-roztočová opatření, které byste měli nezbytně podniknout v případě, že to ohrožuje vaše zdraví. Poradíme vám, jak na to.

Prach a roztoči - nejčastější příčina alergií

 

Roztoči bytového prachu

 

Podle Světové zdravotnické organizace jsou roztoči považováni za všeobecný zdravotní problém. U nás jsou nejškodlivější právě bytové druhy. Všimnete si jich jen stěží, neboť se jedná o okem nepozorovatelné členovce, jenž jsou považovány za příbuzné pavouků a klíšťat.

 

Samci žijí v průměru okolo 20-30 dní, ale samice mohou žít až 10 týdnů. Během té doby jsou samice schopné naklást až 100 vajíček. Roztoči vyvolávají u lidí alergie svými alergeny, jenž se nachází nejen v jejich výměšcích, ale i ve fekáliích. Ty se šíří vzduchem. Alergickou reakci způsobí právě jejich vdechnutí.

 

Kde se jim daří?

 

Roztoči se živí drobnými odpadnutými částečkami naší pokožky. Dále se živí i plísněmi, kvasinkami a jinými druhy bakterií. Ideálním prostředím, které je doslova rájem pro tyto malé potvůrky, je prostředí s vlhčím vzduchem, nejlépe s vlhkostí 70 až 80 %, a teplotou, která se pohybuje okolo 22 až 26 °C. Hlavním zdrojem roztočů je tedy ložnice - přesněji postel.

 

Nezbytná opatření v boji proti roztočům

 

  1. Polštáře, peřiny a také matrace byste měli povléct speciálním materiálem, jenž je pro roztoče a jejich alergeny nepropustný, ale zároveň propouští nejen vodní páry, ale i pot.
  2. Jestli se rozhodnete, že do speciálních materiálů, které jsou poněkud dražší, investovat nebudete, ošetřujte peřiny a polštáře alespoň pravidelným praním. Minimálně 1x týdně a perte je tak na 60°C. Stejně tak perte i veškeré ložní prádlo.
  3. Pokuste se v ložnici snížit vlhkost vzduchu pod 50 %.
  4. V ostatních částech bytu volte spíše nečalouněný nábytek a ten, který není potažený látkou.
  5. Dále šaty a jiné věci, na kterých se zadržuje prach, raději uzavřete do skříní.
  6. Prach uklízejte vlhkým hadrem speciálními utěrkami.
  7. Koberce nejsou pro alergiky příliš vhodné. Lépe se vám budou udržovat povrchy, které jsou stíratelné navlhko.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies