Poznejte kouzlo netykavek

Netykavky, latinsky Impatiens, jsou oblíbené rostliny, které lze pěstovat doma i na zahrádce. Existuje velké množství odrůd těchto rostlin, které se od sebe liší zejména tvarem a barevností listů a květů. V dnešním článku vám poradíme, jak o netykavky správně pečovat, abyste se mohli z jejich krásy kochat co nejdéle.

Netykavky

Všeobecně o netykavkách

Netykavky, často označované také jako Balzamíny, jsou rostliny řadící se do čeledi Netykavkovitých. Pochází ze severního mírného pásma a tropů, kde rostou ve volné přírodě. Existuje několik set druhů netykavek, z nich nejznámější jsou zejména dvě – konkrétně Impatiens walleriana a Impatiens New Guinea. Oba uvedené druhy mají vytrvalý růst a jsou oblíbené zejména pro své nádherné květy, které se na rostlinách objevují po celou vegetační sezónu.

Impatiens walleriana - dosahuje výšky 20 až 40 centimetrů, má keřovitý vzrůst a křehké, dužnaté tělo. Během vegetačního období se na rostlině objevují jednoduché, středně velké květy, které mohou být bíle, růžově, fialově, lososově či fialově zbarvené. Existují i dvoubarevné formy s očkem.

Impatiens New Guinea (hybridy) – vznikla křížením druhů Impatiens hawkeri a Impatiens Linearifolia. Dosahuje výšky 20 až 50 centimetrů, může mít různě zbarvené listy (sytě zelené, žlutočerveně panašované, téměř černé, apod.). Během vegetace se na rostlinách objevují až 5 centimetrů velké květy, které mohou být buď jednobarevné (bílé, růžové, fialové, červené, oranžové) nebo žíhané (různé barevné kombinace s bílým žíháním).

Vhodné pěstební stanoviště

Netykavky mají rády polostín bez přímého slunce, vzdušnější místa bez průvanu a běžné pěstební teploty, pohybující se od 15 do 25°C.

Jaký pěstební substrát netykavkám vyhovuje?

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví a nebo si jej namíchat také sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

Zálivka a hnojení

Zálivka by měla být pravidelná. Optimální je nechat pěstební substrát rostlin vyschnout a teprve pak zalévat. V příliš vlhkém prostředí netykavky zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou.

Množení netykavek

Netýkavky lze množit dvěma způsoby - a to buď řízkováním nebo výsevem semene. Výsev semen se provádí na jaře, nejčastěji počátkem března. Pro své klíčení semena potřebují dostatek světla, vlhkosti a teplotu pohybující se okolo 25°C. Vhodnějším způsobem je řízkování, které není tak časově náročné, jako výsev semen a následná péče o ně.

Pravidla pro přezimování

Netykavky nesnesou mráz, proto je vhodné je před prvními mrazíky přenést na bezpečné místo. Minimální teplota pro přezimování by se měla pohybovat okolo 10 °C, maximální pak okolo 18°C.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies