Potraviny, které mohou psa i kočku zabít

Láká vás někdy odměnit vašeho zvířecího mazlíčka čokoládou nebo jiným podobným pamlskem? Raději na to zapomeňte. Pro psa i kočku jsou mnohé potraviny toxické, stejně jako běžné domácí prostředky.

Kočka a pes

Někteří chovatelé psů a koček své svěřence krmí potravinami, které jsou ve větší míře nebezpečné i pro člověka. Příkladem toho může být labrador z Austrálie, který váží více než 80 kg. Běžná hmotnost labradorského retrívra se přitom pohybuje kolem 35 kg. Tito, ale i další majitelé i přes viditelnou nadváhu svá zvířata krmí vysoce kalorickými potravinami, které jsou v malé míře určené výhradně pro člověka (např. hamburgery, pizza, smažené brambůrky, koláče atd.). Psi i kočky jsou obézní, trpí bolestmi kloubů, sužují je těžké choroby, na něž posléze umírají.

Někdy je však ublížení na zdraví zvířete nevědomé, jako v případě různých malých „odměn“ za poslušnost nebo jen za jejich nekonečné přátelství. Něco na zub v podobě kousku čokolády či obyčejných rozinek ale může udělat psovi i kočce hotové peklo. Čokoláda totiž obsahuje teobromin, který se v těle těchto zvířat shromažďuje a může způsobit zástavu srdečního svalu.Kromě toho čokoláda obsahuje tuk, který jim může poškodit slinivku. Před psy schovejte také rozinky nebo hroznové víno, které po pozření vede až k selhání ledvin.

Ačkoli většina koček zbožňuje mléko nebo hustou smetanu, i tato zdánlivě neškodná potravina jim může v těle udělat paseku. Mléko je pro ně špatně stravitelné a způsobuje jim těžké průjmy. Kočkám nedávejte ani kosti, mohou jim potrhat střeva. A samozřejmě ani psí konzervy, neboť mají zcela jiné složení. Obsahují méně bílkovin, než kočky potřebují a více hořčíku, který jim může způsobit močové kameny. Také nikdy kočky nestříkejte psím sprejem proti blechám a klíšťatům, kočka by se otrávila.

Kromě výše uvedených by se kočky a psi měli v domácnosti a na zahradě vyhnout: lepidlům, zubním pastám, barvám a modelovacím hmotám, desinfekčním prostředkům, bělidlům, parfémům, deodorantům, osvěžovačům, čisticím prostředkům všeho druhu, pracím práškům a avivážím, mýdlům, šampónům, i tabáku, lékům, hnojivům a postřikům, jedovatým rostlinám, alkoholu, bateriím, ředidlům, rozpouštědlům, olejům, pohonným hmotám, posypové soli, insekticidům, herbicidům, odpuzovačům hmyzu a také prostředkům k chemickému čištění bazénů apod.

Otrava (intoxikace) zvířete

Pomoc pro psího pacienta

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies