Posvícenské koláče - jaké ingredience budeme potřebovat
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 250 ml mléka
- 80 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 100 g másla
- 2 lžíce rumu
- špetka solí
- mandle a rozinky na zdobení
- 1 vejce na potření
- 250 g měkkého tvarohu
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- špetka citrónové kůry
Náplň povidlová
- 250 g švestkových povidel
- 2 lžíce rumu
- 50 g piškotů
- 1 skořicový cukr
Náplň maková
- 200 g máku
- 50 g piškotů
- 200 ml mléka
- 80 g cukru krupice
Posvícenské koláče - postup přípravy
Mouku vsypeme do zadělávací mísy. Uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, trochu mléka a necháme vzejít kvásek. Poté do mísy přidáme zbylý cukr, žloutky, zchladlé rozpuštěné máslo, rum a sůl. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto.
Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a v teple necháme kynout. Po 30 minutách ho znovu propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvarujeme bochánek a položíme ho doprostřed plechu vyloženého pečicím papírem. Necháme kynout dalších 20 minut. Během kynutí si připravíme náplně, které budeme potřebovat.
Nakynuté bochánky těsta rozválíme válečkem na kulaté pláty asi 1 cm silné. Na pláty ozdobně nastříkáme náplně. Koláče dozdobíme mandlemi a rozinkami a po okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečeme asi 30 minut.
Tvarohová náplň
Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem, práškem a citrónovou kůrou.
Povidlová náplň
Povidla promícháme s rumem a nadrobno nastrouhanými piškoty. Náplň dochutíme skořicovým cukrem.
Maková náplň
Jemně namletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Po vychladnutí zahustíme náplň jemně namletými piškoty.
Diskuze