Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Posvícenské koláče

Posvícenské koláče s makovou, tvarohovou nebo povidlovou náplní. Potřebných ingrediencí je sice spousta, ale samotná příprava je jednoduchá a třeba vás pečení začne i bavit. Dobrota jako od babičky!

Koláč makový

Posvícenské koláče - jaké ingredience budeme potřebovat

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 2 žloutky
  • 100 g másla
  • 2 lžíce rumu
  • špetka solí
  • mandle a rozinky na zdobení
  • 1 vejce na potření
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce vanilkového pudinku
  • špetka citrónové kůry

Náplň povidlová

  • 250 g švestkových povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g piškotů
  • 1 skořicový cukr

Náplň maková

  • 200 g máku
  • 50 g piškotů
  • 200 ml mléka
  • 80 g cukru krupice

Posvícenské koláče - postup přípravy

Mouku vsypeme do zadělávací mísy. Uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci cukru, trochu mléka a necháme vzejít kvásek. Poté do mísy přidáme zbylý cukr, žloutky, zchladlé rozpuštěné máslo, rum a sůl. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto.

 

Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a v teple necháme kynout. Po 30 minutách ho znovu propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvarujeme bochánek a položíme ho doprostřed plechu vyloženého pečicím papírem. Necháme kynout dalších 20 minut. Během kynutí si připravíme náplně, které budeme potřebovat.

 

Nakynuté bochánky těsta rozválíme válečkem na kulaté pláty asi 1 cm silné. Na pláty ozdobně nastříkáme náplně. Koláče dozdobíme mandlemi a rozinkami a po okrajích potřeme rozšlehaným vajíčkem. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečeme asi 30 minut.

Tvarohová náplň

Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, pudinkem, práškem a citrónovou kůrou.

Povidlová náplň

Povidla promícháme s rumem a nadrobno nastrouhanými piškoty. Náplň dochutíme skořicovým cukrem.

Maková náplň

Jemně namletý mák svaříme s mlékem a cukrem. Po vychladnutí zahustíme náplň jemně namletými piškoty.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.