Pořiďte si vlastní čistírnu odpadních vod!

Odpad z domácnosti můžete odvádět do veřejné sítě nebo do vlastní čistírny odpadních vod. Druhá varianta je poslední dobou čím dál tím oblíbenější - a to nejen z důvodů ekologických.

Výlevka kuchyňského dřezu

Biologická čistírna odpadních vod – jak funguje

Biologická čistírna odpadních vod je především perfektním ekologickým řešením. Čištění totiž probíhá způsobem, který nezatěžuje životní prostředí. Odpadní voda z domácnosti přitéká do nádrže rozdělené několika komorami. Zde žijí bakterie, které se odpadními látkami živí a rozkládají je na látky pro přírodu neškodné – tzv. kal. Ten se musí pravidelně odsávat a vyvážet. Výhodou ale je, že lze použít i jako hnojivo. Množství kalu je samozřejmě nutné pravidelně kontrolovat, existují ale i čistírny s řídící jednotkou, která vše ovládá sama. Za ty si však připlatíte.

Chvála bakteriím

Bakterie potřebují k životu jediné – kyslík. Ten zajišťuje dmychadlo (vhání do všech komor vzduch). Dmychadlo může být přímou součástí výroku nebo jej lze umístit zvlášť - např. do garáže. Bakteriemi vyčištěnou vodu můžete nechat volně stékat do řeky, do půdy nebo jí zavlažovat zahradu. Způsob nakládání s přečištěnou vodou vám uloží stavební nebo vodohospodářský úřad.

Když chcete mít vlastní čistírnu

Pokud jste se rozhodli pro vlastní čistírnu odpadních vod, potřebujete získat stavební povolení a povolení vodohospodářské správy. Teprve na základě těchto dokumentací vám vybraná firma může čistírnu namontovat. Seriózní firma vám poradí, jaká čistírna odpadních vod se pro váš dům či chalupu hodí nejlépe. Rozhodně ale nekupujte výrobek bez certifikátu CE – ten je zárukou, že výrobek splnil kritéria náročných atestací! Cena čistírny pro rodinný dům se pohybuje okolo 50 000 Kč.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies