Proč zrovna pomazánky?
Pomazánky jsou nejčastěji využívaným doplňkem pečiva, kterým můžeme ozvláštnit běžnou snídani i slavnostní hostinu. Výhodou je, že se snadno připravují a k jejich přípravě lze použít to, co doma právě máme při ruce. Na pomazánky neexistují žádné zaručené recepty, zkrátka do nich dáme to, na co máme právě chuť. Množství surovin si také upravujeme podle chuti. Jsou ovšem určitá pravidla, která by se měla při přípravě pomazánek dodržet. O nich si povíme v dnešním článku.
Základ pomazánek
Základem pomazánek je buď tvaroh (nejlépe plnotučný), měkký tavený sýr a nebo máslo (nejlépe rostlinné, dobře roztíratelné, například rama). Často se k základu přidává i oloupaná a na drobno nasekaná cibule a nebo česnek.
Pomazánky ovocné, zeleninové, sýrové i masové
Do základu pomazánek můžeme přidávat čerstvé i kompotované ovoce (k tvarohovému základu), ze zeleniny pak čerstvou okurku, papriku, rajče, pórek, mrkev a další. Kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel) je vhodné nakrájet na malé kostičky, chvíli povařit v osolené vodě, nechat zchladnout, rozmixovat a teprve poté přidat k základu. Vhodnou surovinou k přípravě pomazánek je také tuňák, sardinky, najemno nakrájený salám (junior), strouhaný sýr, natvrdo vařená vejce a vařené maso (sekaná, uzené maso, apod).
Čím pomazánku dochutit?
Pomazánky obvykle dochucujeme několika lžičkami hořčice, kečupu či majonézy. Z koření je nejvhodnější sůl, pepř, červená paprika, chilli kořenm, citrónovu šťáva a nebo nastrouhaná kůra z dobře omytého citrónu.
Na co si dát pozor?
Při přípravě pomazánek bychom měli nejprve utřít máslo společně se všemi surovinami (kořením apod.). Zeleninu a maso dáváme až nakonec, abychom ji neponičili. Pokud přidáváme do pomazánky česnek, opatrně solíme.
Diskuze