Banánovo-tvarohová pomazánka
Dětem uděláte radost sladkou pomazánkou. Nalákejte je na tvaroh s banánem. Pro 4 osoby budete potřebovat tyto suroviny:
- Banán - 2 ks
- Čerstvá máta
- Cukr - 3 lžíce
- Tvaroh - 250 g
- Javorový sirup
- Citronová šťáva
Troubu si předehřejte na 200 °C a na plech, který pokryjete pečícím papírem, dejte 2 rozpůlené banány (podélně) i se slupkou. Umístěte je tak, aby slupka směřovala dolů. V každé půlce banánu udělejte 3 řezy a do těchto mezer vložte lístky čerstvé máty. Banány posypte cukrem a pečte je 5-8 minut. Pak je stačí jen nakrájet či rozmačkat, přidat tvaroh a ochutit javorovým sirupem a citronovou šťávou. Ideální je k této pomazánce houska nebo loupák.
Pomazánka z libového bůčku
Muži budou vždy dávat přednost jídlu, ve kterém je maso. Vepřový bůček skvěle zasytí, je voňavý, šťavnatý a patří mezi nejlevnější druhy masa. Má ale vysokou energetickou hodnotu, takže si dejte pozor, aby se vám nezvýšila hladina cholesterolu. Tato pomazánka mužům určitě zachutná. Připravíte ji z těchto ingrediencí:
- Libový bůček - 1 kg
- Cibule - 1-3 ks
- Česnek - 4 stroužky
- Sůl
- Kmín
- Kyselé okurky - 3 ks
- Paprika - 1 ks
- Plnotučná hořčice - 1 lžíce
- Černý pepř (mletý)
Odstraňte kůži z bůčku, maso osolte a posypte kmínem a dejte do pekáče. Trochu podlijte vodou a posypte bůček česnekem, který jste si nakrájeli nahrubo, a cibulí nakrájenou na kolečka. Zbytek cibule jen tak nechte v pekáči. Bůček upečte, nechte vychladnout a případně vykostíme. Nakrájejte ho na kostky a rozmixujte s cibulí. Na šťávu z pekáčku nezapomeňte a přilijte ji tam taky. Pak přidejte sůl, pepř a hořčici a vše řádně promíchejte. Pokud se vám bude zdát, že pomazánka není dostatečně pikantní, tak můžete pro lepší chuť přidat ještě utřený česnek a nahrubo nakrájenou cibuli. Před podáváním nechte pořádně vychladnout v ledničce. Nejlepší je pomazánku natřít na chleba a ozdobit kyselými okurkami a paprikou.
Diskuze