Pokojovky v koupelně

Chcete si postavit některé květiny i do koupelny? Přečtěte si, co všechno musíte rostlinám dopřát, aby v koupelně nezašly.

Dům ve stylu  Feng Shu

Navštívíme-li jakoukoli tradiční domácnost na kterémkoli kontinentu, v každé místnosti najdeme alespoň jednu nebo dvě pokojové rostliny. Málokdy je však najdeme na takových místech, jako je například toaleta nebo koupelna, kde nebývá dostatek denního světla. To je pro většinu rostlin životně důležité, neboť jen s dostatkem světla může probíhat fotosyntéza. Bez světla žádná rostlina nebude prospívat a brzy zahyne. Podobný problém může také nastat tehdy, jsou-li květiny v místnosti, která je orientována na sever nebo stojí daleko od okna. Můžeme si všimnout, že tyto rostliny mají velice světlé listy, bývají vysoké (snaží se prodrat se ke slunečním paprskům) a mají příliš slabý stonek.

Pokojovým rostlinám můžeme pomoci umělým osvětlením

Trváme-li na rostlinách v místech, kde je málo denního světla nebo dokonce žádné, je nezbytné jim toto světlo nahradit umělým. Rostlinám proto svítíme několik hodin denně a to nejméně polovinu času, který by dostávaly přirozenou cestou. V místnostech, kde je alespoň malé okno a trochu světla je v nich po celý den, přisvítíme rostlinám rovněž, ale není třeba svítit dlouhé hodiny. Zde by mělo postačit přibližně dvě až tři hodiny denně.

Které světlo je pro pokojové rostliny nejlepší?

Pokud chceme nahradit denní světlo, je nutné investovat do kvalitního osvětlení, které má větší podíl červeného a modrého spektra světla. Ideální je koupit osvětlení, které je přímo určené pro pěstování rostlin. Žárovky či zářivky vybíráme úsporné a postavíme je co nejblíže k rostlině. Osvětlení by mělo stát zhruba 30 cm od rostliny, nejlépe však 20 cm, ale u silných zářivek postačí i 70 cm.

Jaké rostliny lze pěstovat v tmavších místnostech?

Zde platí, že čím menší rostlina je, tím lépe se jí bude v takových podmínkách dařit. Vybíráme stínomilné rostliny, jako je například monstera, aspidistra, aukuba, některé druhy pepřince a také některé kapradiny, kterým navíc bude vyhovovat vlhké klima.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies