Pokojové rostliny a naše zdraví

Pokojové rostliny vybíráme podle svého gusta, podle toho, kolik péče jim chceme věnovat. Neměli bychom však zapomínat na to, že většinu našeho času trávíme uvnitř místnosti. Některé rostliny nám dokonce mohou pomoci abychom byli fit.

Rostlina v pokoji

Pokojové rostliny – jak působí na zdraví

Suchý vzduch, prach a různé škodlivé látky v uzavřené místnosti způsobují mnohé zdravotní potíže. Správně vybrané pokojové květiny jim mohou také předcházet. Rostliny v místnostech zlepšují vzduch a přidávají nám na optimismu.

 

Pokojové rostliny – ničí škodlivé látky

V místnostech se nacházejí různí roztoči, kteří se skrývají téměř všude – v barvách na stěnách, v kobercích, nábytku, na záclonách, v matracích apod. Dokonce znečištění v místnosti bývá o to větší, čím novější je vybavení místnosti. Australští vědci přišli na to, že rostliny dokážou snížit znečištění v pokoji až o 70 %. Dokonce už tři rostliny v místnosti mohou zlepšit kvalitu ovzduší.

 

 

Pokojové rostliny – pohlcují prach a špínu

Prachu se jen obtížně vyhnete, přesto omezit jej do nějaké míry můžete. Navíc v místnostech, kde nefunguje klimatizace a není možné větrat, je znečištěný vzduch tím nejhorším, protože veškeré škodliviny se točí stále dokola. Stačí, když si do kanceláří a pokojů přinesete rostlinky. Rostliny v sobě nesou elektrický náboj, který na sebe váže poletující prach. Aby však rostliny plnily svou úlohu, je nutné je udržovat v čistotě – stačí je pravidelně sprchovat nebo utírat listy navlhčeným hadříkem.

 

 

Pokojové rostliny – zvlhčují vzduch

Pokojové rostliny působí výborně proti příliš suchému vzduchu. Sliznice průdušek potřebuje vzduch s vlhkostí zhruba 40 až 55 %, jinak dochází k jejímu podráždění. Rostliny zvlhčují vzduch tím, že se ze zeminy a z jejich listů vypařuje dostatečné množství vody, která částečky prachu spojuje. Prach se pak stává těžším a rychleji klesá k zemi. A tak se snižuje riziko infekcí dýchacích cest. Rostliny se však musí pravidelně čistit. Odbourat oxid uhličitý ze vzduchu vám pomůže např. zelenec chocholatý.

 

 

Pokojové rostliny – uklidňují

Pohled na zelené rostliny uklidňuje nervovou soustavu. Je prokázáno, že rostliny v kanceláři vyvolávají v zaměstnancích spokojenost s prací a v nemocnici dokonce zmírňují strach pacientů z bolesti.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies