Podzimní zahrada

Je tady podzim a pro zahrádkáře to znamená jediné. Uklidit zahradu a připravit ji k odpočinku. Co je třeba udělat a co lze ještě vysadit?

Zahrada

Na podzim všechno utichá a pomalu se odebírá ke spánku. Týká se to nejen zeleně, ale také některých zvířat, která hledají útočiště. Zahrada pro ně představuje skvělou volbu, neboť nabízí spoustu ideálních skrýší.

Jak na trávník

Posekat nebo nechat ladem? Doporučuje se samozřejmě posekat, zejména je-li plný plevele, aby na jaře mohl začít opět růst. Pokud myslíte i na tvorečky, pro které je tráva i plevel domovem, posekanou zeleň nikdy nepalte nebo ji před spálením protřiďte. Hodí se ale také jako pokrývka pro záhony. Někde v koutech zahrady nebo na odlehlejších místech zahrady můžete nechat část trávníku neposekanou, později poslouží jako obydlí pro zvěř.

Totéž platí i o spadaném listí listnatých stromů, které vám stojí v zahradě. Škoda takové listí pálit, lze dobře využít na kompost, jako ochrana pro záhony nebo jako útočiště pro ježky, plazy či žáby.

Okrasné traviny

Okrasné traviny se na podzim nestříhají ani nijak neupravují, ani v případě, že tráva seschne. Je to hlavně proto, aby nezmrzla, ale také poskytují skrýš drobnému hmyzu. Trsy travin můžete svázat k sobě, tak přečkají až do jara, kdy je můžete začít upravovat.

Zbytky dřevin

Zbyly vám větve z prořezávání stromů? Můžete je využít v domácnosti například k otopu nebo je můžete ponechat někde v koutě zahrady, kde opět mohou poskytnout příbytek některým zvířatům. Nezapomeňte, že i zvěř potřebuje skrýš, kde se schová před mrazem a nepříznivým počasím nebo kde může složit hlavu k zimnímu spánku.

Vysaďte okrasné stromky

I když se na podzim začíná vše ukládat k zimnímu odpočinku, přeci jen existuje zeleň, kterou můžeme vysadit. Jedná se hlavně o okrasné nebo ovocné stromky, v raném období také například růže i živé ploty.

Chcete-li na zahradě trochu barvy, vybírejte dřeviny, které právě na podzim hýří barvami. Patří mezi ně často pěstovaná škumpa (Rhus hirta), ořechoplodec , bohyně, skalník jamkatý nebo například takový zimolez ovíjivý.

Nezapomeňte na hosty

Jak již bylo zmíněno, suchá tráva, spadané listí nebo větvičky stromů mohou ve správném rozpoložení posloužit jako obydlí pro zvířecí hosty. Můžete jim ale také postavit příbytky ze zbytků prken (např. pro ježky) nebo postavit hmyzí hotel. Vypadat může jako malý domek s množstvím přírodních materiálů (větve, kousky dřeva, různé duté traviny, stébla apod.) do kterých jsou vyvrtané otvory. V nich může hmyz přečkat i tu nejkrutější zimu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies