Podzimní výzdoba zahrad a parapetů

Zahrada je vizitkou svého majitele. Jakým způsobem ji můžete zkrášlit na podzim? Přečtěte si následující článek, v němž najdete trochu té inspirace.

 

Buxus

Připravte rostliny k zimnímu spánku

V posledních dnech nás podzim trošku vypekl a místo krásného babího léta nám přinesl jen pár stupňů nad nulou a déšť. Zdá se, že léto přešlo nenápadným krokem rovnou k zimnímu počasí a  to nesvědčí ani nám, natož pak rostlinám, které si pěstujeme na svých zahradách. Možná se nám ale podaří chytit ještě pár pěkných dnů. Pro tyto případy se můžete inspirovat našimi radami a zahradu obléci do pěkného hávu.

V tuto podzimní dobu se na zahradách nacházejí většinou jiřiny, chryzantémy nebo begonie. Ty jsou však náchylné na přízemní mrazíky, stejně jako jiné podobné rostliny, a tak bychom je měli vykopat, kořeny a hlízy nechat oschnout (2-3 dny při pokojové teplotě) a uložit do suché rašeliny k zimnímu spánku, nejlépe do tmavé místnosti s teplotami od 3 - 7 stupňů C.

Jaké rostliny pěstovat na podzim?

Podzim a především měsíc říjen je jako stvořený pro sázení jehličnatých a listnatých okrasných stromků. Jistě jste se již smířili s tím, že na podzim nebudete mít zahrádku barevnou, ale okrasné dřeviny ji dodají skutečně osobitý vzhled. Mezi stálozelené keře, které přečkají i mráz do -20 stupňů C patří například Zimolez lesklý. Je nenáročný a snese jakoukoliv půdu. Používá se k vytvoření nižších živých plotů nebo se jimi mohou pokrýt větší, neosázené plochy.

Další velice pěknou stálozelenou je rostlina s názvem Dřišťál zimostrázový. Rovněž je mrazuvzdorný a to až do téměř -30 stupňů C. Pochází z chladných částí Chile a v dubnu vás odmění krásnými žlutými kvítky. Buxus neboli Zimostráz vždyzelený, je asi jedna z nejznámějších okrasných dřevin. Má husté, stálozelené větve a je plně mrazuvzdorný.

Buxus můžete sázet i do truhlíků a nechat jej přes zimu na okenních parapetech. K němu pak můžete v adventním období naaranžovat další dekorativní rostliny. Výška Buxusu vám několik let nebude zasahovat do výhledu. Každý rok povyroste asi o 4 cm a teprve až ve svých 20-ti letech po výsadbě by mohl dosáhnout zhruba 50-ti cm.

Před sázením okrasných stromků si nezapomeňte předem vykopat jámy, do kterých je později usadíte. Jáma by měla být dostatečně hluboká, provlhčená a chcete-li, aby vám dřevina prospívala, na samotné dno uložte kompost.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies