Podzimní krása rozchodníkovců

Krása rozchodníkovců bude vaši skalku zdobit od babího léta až do jara. Krom skalek se budou vyjímat i v květináčích. Polštáře bílých nebo růžových květů vaši zahradu na konci sezóny krásně oživí.

Rozchodník

Rozchodníkovec nachový a nádherný

Ještě dneska jsou rozchodníkovci řazeny do rodu rozchodníků a to v mnoha zahradnictvích i v literatuře. Na rozdíl od rozchodníků ovšem jde o pozdě kvetoucí trvalky. V zahradě jsou vhodné pro ohraničení záhonů, ale také jako partneři pro další trvalky podzimu. Zvolit můžete bíle kvetoucí odrůdy, ty jsou zdrženlivější, růžové naopak zahradu rozzáří.

Sáhněte například po rozchodníkovci nádherném „Stardust“, je vysoký pouze třicet centimetrů. Má malé bílé květy a listy svěže zelené barvy. Pokvete od září do října.

„Red Cauli“ je rozchodníkovec s červenými stonky a modročervenými listy dorůstá také do výšky třiceti centimetrů. Za povšimnutí stojí také „Purple Emperor“, který se pyšní, téměř černými listy.

S kým si budou rozumětrangedala-plantskola.se

S rozchodníkovcem to bude v zahradě pěkně ladit statným kvetoucím trvalkám. Nebojte se kombinace s třepatkou (Rudbeckia), záplevákem (Helenium) či hvězdicí (Aster). Mezi rozchdníkovci se budou dobře cítit také jiřinky (Dahlia), vysoké trávy například ozdobnice čínská (Miscanthus) nebo kavyl (Stipa). Tato kombinace vytvoří nádhernou podzimní scenérii. Rozchodníkovce jako hlavní hvězdu záhonu ovšem najdeme jen stěží, přitom růžově nebo bíle osazená větší plocha zahrady, dokáže tmavý zahradní kout krásně prosvětlit.

Krásně se budou vyjímat také v nádobách, to bude rozkvétat až na samém konci sezóny. Jen je důležité dopřát rostlině opravdu velkou nádobu.

Střídmé hnojení

Pokud to s dávkou hnojiva přeženete, rozchodníkovec sice nezhyne, ale stonky vyrostou do zbytečné výšky a květy budou těžké. Následkem toho se rostlinka rozpadne a uprostřed záhonu vznikne mezera bez květů. Takže s hnojením opravdu opatrně.

Nedostatek vody

Už bylo řečeno, že rozchodníkovec vydrží hodně a platí to také o zálivce. V suchém období si rozchodníkovec poradí velice dobře. Vodu si ukládá do masitých listů. Horší variantou je nadměrná zálivka, v takovém případě mohou stonky hnít a rázem je po kráse rozchodníkovců. Co se týče rostlin v nádobách, zajistěte dobrou drenáž.

Ještě jeden tip na závěr. Po odkvětu květy neodstraňujte, nechte je na zahradě. Sníh na nich vytvoří kouzelné čepičky.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies