Podzim ve vaší zahradě

Měsíc září je známý i jako babí či indiánské léto. Zahradu musíte nachystat na zimu. Jestli vyjde počasí, je září ideálním měsícem na dokončení prací. Prozatím si na počasí nemůžeme stěžovat, tak snad nám ještě chvíli vydrží.

dívka a zahrada

V září léto začíná ustupovat a příroda se pomalu přizpůsobuje chladnějšímu počasí. Rostliny přestávají kvést a už zbývá jen několik, které ještě svými květy zdobí zahradu.

 

V tomto měsíci nám zahradu zdobí květy hvězdnice, hořce, ozdobné kapusty, tabáku, rozchodníkovce či fyzostégie. Těšit se můžeme i pohledem na stále krásně barevné květy růže, ibišku, hortenzie, mochny, tavolníku, třezalky či plamének.

Jak pečovat o okrasnou zahradu?

V měsíci září se v rámci okrasné zahrady provádí především výsadba. Nyní je ideální čas pro sázení jehličnanů a stálezelených dřevin. Tyto dřeviny vkládáme do půdy i s kořenovým balem. Sázejte i kosatce, dvouletky a lilie. Můžete si zasadit i rostliny, které kvetou na jaře, třeba tulipány.

 

Narcisy ještě nesázejte, raději s nimi vyčkejte do října. Okrasné dřeviny byste měli přihnojovat a to především ty, které špatně snášejí mrazy. Jinak hrozí, že vám namrznou. Dále se soustřeďte na dělení a přesazování trvalek. Ponechejte na zahradě jen ty, které ještě na podzim kvetou.

 

Veškerou volnou a nevyužitou půdu připravujte na jarní výsadbu. Z odkvetlých letniček posbírejte semínka, ať je zase na jaře můžete zasít. Dejte si pozor, abyste sbírali jen suchá semínka. Pokud jsou trochu navlhlá, před uskladněním je dosušte. Jehličnanům dopřejte vydatnější zálivku, aby vydržely přes zimu.

 

Jestli si chcete později na podzim zasadit i nějaké ty ovocné stromky, již v září si pro ně připravte jámy. Také je vhodné období pro rozšiřování skalky nebo si rovnou vytvořte novou. V tomto období napadá trávník nejčastěji plíseň sněžná, takže nezapomínejte trávník dostatečně ošetřovat a pečovat o něj. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies