Podlahové vytápění

Kdysi si ho mohli dovolit jen movitější lidé, ale dnes se stává čím dál více oblíbeným. Nemusíte mít doma žádná topná tělesa, která by někde nevzhledně vyčnívala. Podlahové topení nikde nepřekáží a navíc je investicí, která se vám opravdu vyplatí.

Interiér bytu

 

Ačkoliv se někteří z vás mohou domnívat, že podlahové topení je zázrak tohoto století, jeho počátky byly už ve starověkém Římě. Fungovalo to tak, že nahřátý vzduch se šířil kanálky pod podlahou. Dnes si může podlahové vytápění dovolit již skoro každý. Snížíte si tím zásadně náklady na  provoz domácnosti. Hlavně si tento způsob vytápění oblíbili majitelé rodinných domů, kteří na něj nedají dopustit. Podlahové vytápění je v několika různých druzích a nejvíce záleží na typu podlah, které chcete na to vytápění následně umístit.

 

Výhody a nevýhody

 

Pokud si podlahové vytápění koupíte, pak si zajistíte stálou teplotu, jenž se rovnoměrně rozšíří po všech místnostech vašeho bytu či domu. Prach se nebude tolik vířit jako to je v případě topných těles. Ušetříte své peníze, protože vytápění probíhá na nižší teplotu. Bude se vám snadněji dýchat a sálání tepla má příznivé výsledky na vaše zdraví. Další obrovskou výhodou je možnost kompletního využití místností. Nic vám u stěny či jinde nebude překážet.

 

Topení či jiné termostatické regulátory vám ovlivňují celý interiér i vzhledově. U podlahového vytápění nemusíte řešit estetiku. Velkou nevýhodou je větší investice při nákupu tohoto systému vytápění, ale do budoucna se vám to vrátí v podobě nižších nákladů. Také se doporučuje dohlédnout na správnou tepelnou izolaci pod topnými tělesy, aby se teplo nepřenášelo do samotného objektu.

 

Druhy podlahového vytápění

  • Teplovodní

Dejte si pozor především na korozi topného tělesa či na jeho zamrznutí. Poruchou vytápění si můžete způsobit i vytopení objektu.

  • Teplovzdušné

Snadně se udržují, ale budete si muset pořídit aktivní systém vzduchotechniky. Velkou výhodou je napojení se v letních dnech na klimatizaci a tím pádem umí i ochlazovat.

  • Elektrické

Jsou levné, snadné, lze u nich regulovat teplotu. Provoz je sice dražší, ale dá se topení ovládat i na dálku.

  • Sálavé

Vytápění probíhá rovnoměrně, rychle, jenže v případě nečekané havárie neexistuje k opravě přístup. Opravení vyžaduj zničení podlahy.

  • Konvekční

Vytápění probíhá na vysokou teplotu (dražší náklady), je více prašné a vzduch se hodně vysouší. Kromě toho si na vytápěnou plochu nemůžete stavět nábytek ani jiné těžší předměty.

  • Přímotopné

Při přerušení přísunu energie rychle vychladnou. Topení probíhá na plný výkon a můžete teplotu přesně regulovat.

  • Akumulační

U tohoto druhu jsou úpravy náročnější a jsou tu vyšší náklady. Opravy jsou dražší a hůře se reguluje teplota.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies