Podlaha - jak pečovat o jednotlivé materiály?

Pokud chcete, aby si vaše podlaha zachovala svůj pěkný vzhled, a myslíte i na prodloužení její životnosti, musíte o ni především správně pečovat. Každý materiál má své pro a proti. Jakou péči tedy vyžadují jednotlivé druhy podlahy?

Podlaha - jak pečovat o jednotlivé materiály?

 

Dřevo

 

Dřevěné podlahy jsou velice kvalitní, vydrží vám déle a jsou prostě nádherné. Pro běžnou každodenní údržbu můžete vysát, ale s nástavcem na parkety, nebo použít jemný smeták. Podlahu byste měli omývat jemně a vodou zkuste šetřit. Dřevo je na vlhkost velmi citlivé. Ideálním pomocníkem je mop z bavlny či mikrovláken. Pro udržení lesku a struktury dřeva musíte občas použít i oleje a vosky. Vybírejte pouze ty, které jsou určené pro ten konkrétní typ dřeva.

 

Dlažba

 

Keramickou dlažbou nic nezkazíte. Je praktická, také vám dlouho vydrží a snadno se udržuje. Vytírat můžete běžně jen mopem, vodou a saponátem. Jestli se na podlaze objevil vodní kámen, odstraníte jej octem.

 

Laminát

 

Je velice podobný dřevu, ale jeho pořizovací cena je nižší. Pokládka probíhá rychle a celková odolnost podlahy je vysoká. Proto je tento typ podlahy hodně populární. Jestli váš vysavač postrádá nástavec na hladké povrchy, raději místo něj zameťte smetákem, abyste nepoškrábali podlahu.

 

Laminátové podlaze škodí vlhkost, tudíž ji omývejte důkladně vyždímaným hadrem či mopem. Přípravky používejte pouze ty, které doporučuje výrobce nebo jsou určeny právě na tento materiál. Abyste zabránili vzniku nevzhledných map na podlaze, nepoužívejte přípravky, jež obsahují ochranný film (vosk, mýdlo a podobně).

 

Linoleum a marmoleum

 

Tyto materiály jsou levné, snadno se o ně pečuje a navíc si můžete vybírat z široké nabídky vzorů. Používejte vodu a saponát. Můžete si ale pořídit speciální čistič, který se o tyto materiály skvěle postará. Vodu vždy vytřete do sucha, neboť linoleu vlhké prostředí škodí. Marmoleum je taková obdoba linolea, avšak vyrábí se z přírodních materiálů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies