Houby - jak prospívají našemu zdraví?
Obsahují jen nepatrné množství kalorií a z větší části jsou tvořeny vodou. Hřiby, lišky a podobné houby obsahují málo sodíku, takže zbytečně nezatěžují ledviny a doporučují se i těm, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Pomáhají snižovat i hladinu cholesterolu v krvi a jsou účinným antioxidantem. Dokonce působí i jako prevence proti vzniku rakoviny.
Připravte si s námi pravou jihočeskou kulajdu (4 porce)
- Houby - 1 hrnek (sušené)
- Zeleninový vývar - 1 l
- Smetana na vaření - 200 ml
- Brambory - 4 ks (velké, cca 150 g)
- Nové koření - 3 ks
- Hladká mouka - 2 lžíce
- Čerstvý kopr
- Cibule - ½ ks
- Vejce - 4 ks (+ 1 vejce na zahuštění)
- Citron - ½ ks
- Bobkový list - 1 ks
- Sůl, mletý pepř - na dochucení
Sušené houby musíte nejprve namočit do teplé vody. Nyní si do hrnce nalijte vývar a až se začne vařit, přidejte do něj polovinu cibule (vcelku), bobkový list, brambory, které jste si oloupali a nakrájeli na menší kostky, a také nové koření. Vařte minimálně 5 minut a poté do polévky přidejte houby i s tou vodou, ve které jste je nechaly louhovat.
Pak na mírném ohni vařte dalších 10 minut, aby změkly brambory. Můžete si zatím rozšlehat mouku ve smetaně, do níž potom přidáte kopr. Množství kopru už záleží na vaší chuti. Vajíčka uvařte na hniličko nebo na jiný způsob, tak jak je máte rádi. Ale jedno nechte na zahuštění polévky.
Z polévky už můžete vyndat cibuli, plamen stáhněte na minimum a přilijte smetanu s moukou. Neustále míchejte, dokud polévka nezhoustne. Pak si rozšlehejte to zbylé vajíčko a vmíchejte ho do polévky také. Pak už jen zbývá dochutit mletým pepřem, solí, citronovou šťávou a nasekaným koprem. Před podáváním nechte polévku alespoň 15 minut odpočinout, aby se pěkně spojily všechny chutě.
Diskuze