Poctivá koprová omáčka

Také zbožňujete božskou koprovou omáčku jako od babičky? Jen si na ni vzpomeneme a už se nám sbíhají sliny. Ovšem najdou se i někteří, kteří ji nesnáší. Pokud ale mezi ně nepatříte, pojďte ji s námi připravit a samozřejmě i ochutnat.

Poctivá koprová omáčka

 

Vynikající koprová omáčka s hovězím masem tak, jak ji vařili naše babičky (6 porcí)

 

  • Zeleninový vývar
  • Smetana na vaření - 1 ks
  • Mléko - 1 l
  • Máslo - 200 g
  • Cibule - 1 ks
  • Zadní hovězí - 1 kg
  • Cukr krystal - 1 lžíce
  • Polohrubá mouka - 4 lžíce
  • Kopr - 1 svazek (čerstvý)
  • Citron - 1 ks
  • Sůl

 

Koprová omáčka

 

Hovězí si očistěte a nakrájejte na silné plátky. Připravte si větší hrnec. Maso pak opečte na polovině másla z obou stran. Poté je vyjměte z hrnce a na výpeku osmažte na drobno nakrájenou cibulku pěkně dozlatova. Nyní můžete na cibulku položit zpátky orestované maso, přidejte trochu soli a zalijte vývarem tak, aby maso bylo zcela ponořené. Nechte ho vařit minimálně hodinu - až do změknutí.

 

Teď už jen zbývá připravit omáčku. Zbylý kousek másla rozehřejte, přidejte mouku a za stálého míchání opečte dozlatova. Ale opatrně, nesmí vám zhnědnout. Poté přilijte mléko, nakrájený kopr a trochu soli. Vařte alespoň 10 minut, aby omáčka zhoustla. Nakonec ještě přidejte cukr, citron, smetanu a dle chuti i sůl.

 

Pro ty, co nechtějí ke koprové omáčce brambory, můžete připravit knedlíky. Na 3 knedlíky budete potřebovat tyto suroviny:

 

  • Hrubá mouka - 250 g
  • Vejce - 2 ks
  • Kvasnice - 20 g
  • Cukr - 1 lžíce
  • Rohlík - 3 ks
  • Mléko - 200 ml

 

Houskový knedlík

 

Místo mléka můžete použít i stejné množství vody. To platí zejména pro všechny, kteří trpí intolerancí laktózy. Nejprve si tedy nakrájejte rohlíky na malé kostky. Připravte si mísu, do které nasypete mouku, přidáte tam vajíčka, kvasnice, cukr, pokrájené rohlíčky a vodu či mléko.

 

Smíchejte všechny suroviny dohromady a zadělejte těsto, které pak necháte na teplém místě, aby vykynulo. Nezapomeňte jej ještě přikrýt čistou utěrkou. Jakmile vám těsto nakyne, propracujte ho a rozdělte na 3 stejné díly.

 

Z každého dílu utvořte podlouhlý knedlík. Knedlíky pak opatrně vložte do vroucí vody s trochou soli a nechte vařit 18 - 20 minut. Knedlíky střídavě obracejte. Pak je vyndejte a propíchejte špejlí, aby měla kudy uniknout pára. Vyhnete se tak tomu, že by se vám srazily knedlíky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies