Vynikající koprová omáčka s hovězím masem tak, jak ji vařili naše babičky (6 porcí)
- Zeleninový vývar
- Smetana na vaření - 1 ks
- Mléko - 1 l
- Máslo - 200 g
- Cibule - 1 ks
- Zadní hovězí - 1 kg
- Cukr krystal - 1 lžíce
- Polohrubá mouka - 4 lžíce
- Kopr - 1 svazek (čerstvý)
- Citron - 1 ks
- Sůl
Hovězí si očistěte a nakrájejte na silné plátky. Připravte si větší hrnec. Maso pak opečte na polovině másla z obou stran. Poté je vyjměte z hrnce a na výpeku osmažte na drobno nakrájenou cibulku pěkně dozlatova. Nyní můžete na cibulku položit zpátky orestované maso, přidejte trochu soli a zalijte vývarem tak, aby maso bylo zcela ponořené. Nechte ho vařit minimálně hodinu - až do změknutí.
Teď už jen zbývá připravit omáčku. Zbylý kousek másla rozehřejte, přidejte mouku a za stálého míchání opečte dozlatova. Ale opatrně, nesmí vám zhnědnout. Poté přilijte mléko, nakrájený kopr a trochu soli. Vařte alespoň 10 minut, aby omáčka zhoustla. Nakonec ještě přidejte cukr, citron, smetanu a dle chuti i sůl.
Pro ty, co nechtějí ke koprové omáčce brambory, můžete připravit knedlíky. Na 3 knedlíky budete potřebovat tyto suroviny:
- Hrubá mouka - 250 g
- Vejce - 2 ks
- Kvasnice - 20 g
- Cukr - 1 lžíce
- Rohlík - 3 ks
- Mléko - 200 ml
Místo mléka můžete použít i stejné množství vody. To platí zejména pro všechny, kteří trpí intolerancí laktózy. Nejprve si tedy nakrájejte rohlíky na malé kostky. Připravte si mísu, do které nasypete mouku, přidáte tam vajíčka, kvasnice, cukr, pokrájené rohlíčky a vodu či mléko.
Smíchejte všechny suroviny dohromady a zadělejte těsto, které pak necháte na teplém místě, aby vykynulo. Nezapomeňte jej ještě přikrýt čistou utěrkou. Jakmile vám těsto nakyne, propracujte ho a rozdělte na 3 stejné díly.
Z každého dílu utvořte podlouhlý knedlík. Knedlíky pak opatrně vložte do vroucí vody s trochou soli a nechte vařit 18 - 20 minut. Knedlíky střídavě obracejte. Pak je vyndejte a propíchejte špejlí, aby měla kudy uniknout pára. Vyhnete se tak tomu, že by se vám srazily knedlíky.
Diskuze