Dušený losos s ovocem a sladkokyselou smetanovou omáčkou se špenátem
Očištěný a naporcovaný losos, 100 g jahod, 100 g banánů, 100 g mandarinek, čerstvý špenát, 250 ml sladké smetany, 250 ml zakysané smetany, sladká sojová omáčka, máslo, muškátový ořech, mleté černé koření, drcený kmín, sůl nebo vegeta
Očištěné a naporcované plátky lososa posolíme a nebo jemně posypeme vegetou, pokapeme sladkou sojovou omáčkou. Osmažíme na větší pánvi s rozpuštěným máslem. Postupně přidáváme na kostičky nakrájené jahody, mandarinky a banány. Posypeme podle chuti muškátovým oříškem, přisolíme, přikryjeme pokličkou a necháme podusit. Po chvilce odkryjeme, přidáme čerstvé nadrobno posekané špenátové listy, přikryjeme a dále dusíme. Po chvilce opět poklici odkryjeme, podlijeme sladkou sojovou omáčkou a na konec posypeme drceným kmínem. Plátky lososa a ovoce z pánve vejmeme a výpek se špenátovými listy necháme ještě chvíli podusit. Přidáme zakysanou a sladkou smetanu, zamícháme a ponorným mixérem rozmixujeme. Plátky lososa podáváme s ovocem a smetanovou omáčkou.
Pečenáče s bílým vínem
Očištěný a naporcovaný pangasius, cejn a nebo pstruh, 3 dcl bílého vína, 1 dcl octa, 1 vajíčko, strouhanka, hladká mouka, sůl, 1ks nové koření, 1 ks bobkový list, cibule, kořenová zelenina
Očištěné a naporcované plátky ryby osolíme, obalíme v trojobalu a uložíme na pekáček a vložíme do předem vyhřáté trouby, kde „nasucho pečeme. Z bílého vína, octa, bobkového koření a nového koření vytvoříme nálev. Pokud se rozhodnete do pečenáčů přidat i kořenovou zeleninu (může být i nadrobno nakrájená cibule), je vhodné ji nakrájet na kostičky a předem povařit v troše vody. Poté k zelenině přidáme ocet s bílým vínem a koření. Do chladného nálevu umístíme opečené rybí plátky. Pečenáče včetně nálevu a zeleniny dáme do větší mísy s víkem a nebo do větších zavařovacích sklenic. Dobře uzavřeme a necháme alespoň 1 týden v chladu uležet.
Diskuze