Plevel - úhlavní nepřítel všech zahrádkářů!

Boj s plevelem se zdá být nekonečný. Ale nic není nemožné. Jakým způsobem je odstraňujete? Využíváte i preventivních opatření?

Zahrada

 

Prevence je základ!

 

Plevel je nezmar, který se vždy vrací. Někdy se jich prostě nezbavíme. Ale to neznamená, že jim nemůžete zkomplikovat jejich návrat. Pomocí vertikutace (provzdušnění půdy) se část nebo všechen plevel vytrhá a častým sekáním trávy zabráníte plnému vyklíčení. Pokud plevel obsahuje zralá semena, tak ho nevyužijete ani ke kompostování.

 

Dávejte si tedy pozor, čím hnojíte. Neznámého kompostu nebo hnoje se proto raději ihned zbavte. Pokud se vám hromadně rozšiřuje plevel, může být příčinou půda. Možná jste ji dopřáli více dusíku. Péče o zahradu by měla být pravidelná, jinak se vám plevel tak rozmnoží, že jej už nebudete stíhat likvidovat. Pravidelným mulčováním také můžete snížit jejich počet. 

 

Způsoby odstranění plevelu

 

Máte na výběr dvě možnosti. Plevel se dá odstranit mechanicky nebo chemicky. Chemické řešení by mělo být poslední možností. Mechanické odstranění spočívá v jednoduchém vytrhávání, ale musíte je vytrhat i s jejich kořínky. Jinak by vám plevel po regeneraci kořene vyrostl znovu.

 

Pokud s plevelem vedete už dlouho bojujete a rozhodli jste se pro chemické odstranění, pak bude nejlepším obdobím květen a na podzim tak v srpnu nebo září. V těchto měsících je totiž plevel oslabený. Hubící prostředky byste měli nechat působit minimálně týden. Neměli byste na takto ošetřený trávník vstupovat, abyste jej případně nesetřeli.

 

Pak trávník posekejte a v případě potřeby proceduru opakujte. Jestliže se váš trávník po chemickém ošetření nějak zbarví, nedělejte si starosti. Prostě se řiďte pokyny, které jsou na konkrétním hubícím přípravku. A samozřejmě myslete na svoji bezpečnost. Při postřiku by vám na rukou neměly chybět ochranné rukavice, nejvhodnější jsou gumové, a také nezapomeňte na vhodnou obuv. Na obličeji byste měli mít nasazený respirátor, abyste ty chemikálie nevdechli.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies