Plamenka – nenáročná rostlinka

Plamenka vytváří nádherné kvetoucí keře a výrazně voní zejména k večeru, proto se jí někdy také říká noční kvítí. Její pěstování zvládne i zahrádkář začátečník – odměnou vám budou nádherně pestré květy.

Plamenka

Seznamte se: Phlox alias plamenka

Plamenka patří mezi velmi oblíbené rostliny. Poměrně dlouho kvete, je stále zelená a dokonce i mrazuvzdorná. Některé druhy dorůstají až jednoho metru, jiné jsou spíše zakrslé. Dohromady existuje více než čtyři sta kultivarů této jedinečné rostliny ve všech možných barvách. Nejpěstovanější je plamenka latnatá a plamenka šídlolistá. Název je odvozen od řeckého phlox, což znamená plamen. Zářivé květy červených druhů plamenek dělají čest svému jménu.

Plamenky lákají hmyz

Nenáročné pěstování a barevná rozmanitost nejsou jedinými výhodami plamenky. Výrazná vůně květů láká motýly, takže se vaše zahrádka promění doslova v motýlí ráj. Plamenka prostě k moderní zahradě patří.

Co si žádá plamenka – zásady pěstování

Protože je to rostlina skalková, nejlépe se jí daří ve skalkách a zídkách. Vyžaduje spíše vlhčí a vzdušnou půdu. Co se světla týče, ideální je stanoviště, kde svítí slunce, ale jen po určitou část dne.

Přestože má tato zahradní rostlina ráda vlhko a přiměřené množství slunečního svitu, nemusíte se bát, že vám po několika tropických dnech uschne. Vydrží dokonce i dlouho bez vody. Pokud ale chcete plamenku rozmazlovat, smíchejte nasekanou trávu s dřevěnými odštěpky a suchým listím, směs rozdrťte a přidejte do záhonu ještě před výsadbou.

Pozor na padlí

Půdu udržujte mírně vlhkou, nikdy ji ale nepřelévejte. Přemokření nahrává chorobě rostlin zvané padlí. Projevuje se bílými povlaky na horní straně listů. Choroba může vypuknout i u plamenek pěstovaných ve stínu – zde se ranní rosa a déšť drží na listech rostlin příliš dlouho.

Pozor! Nepleťte si plamenku s plaménkem, což je popínavá, ne skalková rostlina!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies