Bulharská pomazánka
300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule
Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše důkladně promícháme a necháme uležet.
Čertova pomazánka
Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl
Rybu vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citrónovou šťávou a solí. Vše důkladně promícháme a necháme uležet.
Česneková pikantní pomazánka
1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření
Česnek utřeme a smícháme dohromady s ostatními ingrediencemi. Podle hustoty přidáváme tatarku. Osolíme a dochutíme ďábelským kořením. Vše důkladně promícháme a necháme uležet.
Křenová pomazánka
1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (nejlépe turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex a majolku. Osolíme a opepříme podle chuti. Vše důkladně promícháme a necháme uležet.
Maďarská pomazánka
12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl
Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Vše důkladně promícháme a necháme uležet.
Pikantní pomazánka
1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl
Na masovém mlýnku umeleme zeleninovu směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou. Osolíme a opepříme podle chuti. Vše důkladně promícháme a necháme uležet.
Silvestrovská pomazánka
100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, sůl, pepř
Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami (bez oleje), nasekanými vejci, cibulí, sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti osolíme, opepříme a zakápneme citrónovou šťávou. Vše důkladně promícháme a necháme uležet.
Diskuze