Pickles - kvašená zelenina

Už jste slyšeli název pickles? Víte, o co se jedná? Je to vlastně zkvašená zelenina, pomocí které můžeme výrazně ovlivňovat své zdraví.

pickles

Tradice kvašené zeleniny

Nakládání a přírodní kvašení zeleniny má tisíciletou tradici. Tento způsob používali už naši předkové pro uchování zeleniny především v zimním období, kdy čerstvá nebyla k dispozici. Díky mléčnému kvašení si zelenina uchovává své vitamíny a u některých druhů se jejich množství dokonce zvyšuje. Rovněž starověcí námořníci vyráželi na své plavby se zásobou kvašené zeleniny (především zelí), která je ochraňovala před kurdějemi.

Co obsahuje kvašená zelenina?

Díky kvašení vzniká velké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B , dále pak draslík, hořčík, fluor a kyselina mléčná. Obsahuje také enzymy, které pomáhají regenerovat buňky. Nadopuje vás probiotiky, které zvyšují obranyschopnost organismu.

Léčivé účinky pickles

Aktivuje imunitní systém v boji proti bakteriím a virům. Posiluje zažívací orgány, působí jako prevence proti jejich zánětům, pomáhá vylučovat toxiny z těla a samozřejmě nás chrání před chřipkou a nachlazením. Umožňuje také bojovat proti únavě, zvyšuje odolnost proti stresu a snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku. Je doporučována pro lidi, kteří trpí žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy, neboť dokáže urychlit proces hojení. Kvašená zelenina obsahuje velké množství vlákniny a proto je velmi účinným pomocníkem při zácpě.

Jak si pickles připravíme

Její příprava není náročná. Potřebujeme 1 kg zeleniny vhodné ke kvašení - např. zelí, mrkev, červenou řepu, cibuli, kedlubnu, květák apod. Pak jenom mořskou sůl, kmín a skleněnou nebo kameninovou nádobu s víkem.

Zeleninu nakrájíme na drobné kousky, smícháme se solí a kmínem a dobře prohněteme rukama. Necháme chvíli odležet. Pak ji napěchujeme do nádoby a zatížíme kamenem nebo sklenicí s vodou. Necháme kvasit 3-5 dní při pokojové teplotě.

Konzumace pickles

Kvašená zelenina nejlépe působí, když se jí často, nejlépe po malých dávkách. Stačí malá miska denně nebo obden, která vám zajistí přísun potřebných látek.

 

Je velice vhodná také jako příloha k těžce stravitelným nebo smaženým pokrmům nebo jako součást salátů. Pokud možno, neupravujeme ji tepelně. Zničili bychom vitamíny a enzymy, které obsahuje. Zkuste si udělat svou domácí kvašenou zeleninu. Není to nic složitého a ve srovnání s kupovanou, která obsahuje různé konzervanty a potravinářské přísady, vám dodá daleko více vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies