Petrželka v kuchyni

Petrželka je jednou z nejoblíbenějších bylin, protože si ji snadno vypěstujete na zahrádce i v domácnosti. Někdy se ji také říká kudrnka. Má všestranné využití, nádherné aroma a dokonce dokáže pomoci i s některými zdravotními problémy.

Petrželka v kuchyni

 

Účinky

 

Je bohatá na vitamín A, B, C, D, a K. Také obsahuje železo, draslík, hořčík a vápník. Jestliže trpíte anémií čili nedostatkem železa, pomůže vám petrželka. Stačí si denně dopřát asi 3 svazky její natě a chybějící železo vám hravě doplní.

 

Petrželka bojuje i proti únavě, šerosleposti i proti špatné náladě. Zlepšuje činnost žaludku a vaše pokožka bude krásnější. Pomocí petrželky můžete regulovat krevní oběh i krevní tlak. Petržel funguje jako čistič krve a podporuje také její tvorbu.

 

Petrželka bývá označována za afrodiziakum, ale využívá se i k výrobě kosmetiky. Pokud si dáte 1x denně 1 lžíci petrželové natě, po delším užívání budete odolnější vůči únavě, anémii, šerosleposti, respiračním chorobám a navíc se zbavíte i problémů se zažíváním.

 

Sušená petrželka se využívá spíše v lidovém léčitelství. Pomáhá při zánětech prostaty, menstruačních poruchách a pročišťuje i ledviny, neboť se přidává do urologických čajů. Odvar z natě je zase skvělý jako vlasové tonikum. Díky němu budou vaše vlasy krásnější a pevnější. A pokud máte problém s tím, že se vám vlasy příliš mastí, vyzkoušejte tento odvar. Možná pomůže i vám.

 

 

Využití v kuchyni

 

Lístky petrželky se přidávají do omáček, polévek, pod maso, do vaječných pokrmů, salátů či brambor. Pokrm byste měli dozdobit čerstvou petrželovou natí těsně před podáváním. Jestliže ji povaříte, tak se z ní vytratí vitamíny.

 

Můžete si ji i zmrazit nebo si ji naložte do sladko-kyselého nálevu a následně sterilizujte. Dá se z ní vyrobit i koření. Stačí ji jen usušit a rozdrtit. Pokud si chcete uchovat i kořen petrželky, skladujte jej na temném a chladném místě. Nať vám nevydrží příliš dlouho, ale měli byste ji skladovat v ledničce.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies