Pěstujte tropickou rostlinu ve svém v obýváku

V dnešním článku si povíme více o Tilandsii usneoides, přezdívané španělský (případně luisiánský) mech. Jde o zajímavý druh epifytické tilandsie, jejíž pěstování zvládnou i úplní začátečníci. Důležité je umístit rostlinu na vhodné stanoviště a dopřát ji dostatečnou zálivku.

Tilandsie

Všeobecně o tilandsiích

Tilandsie jsou rostliny, které pocházejí z tropických oblastí Jižní Ameriky. Existuje jich několik stovek druhů. Nejznámější z nich jsou Tilandsia cyanea, Tillandsia capitata, Tilandsia usneoides, Tillandsia filifolia, Tillandsia medusae, Tillandsia  streptocarpa nebo Tillandsia ionantha. V dnešním článku si povíme více o tilandsii usneoides, která se řadí mezi epifytické druhy.

Tilandsie nepotřebují pěstební substrát

Tilandsie usneoides se pěstují přivázané na kamenech nebo větvích. Výhodou je, že ke svému růstu nepotřebují pěstební substrát. Mají kořeny (případně je některé druhy vůbec nemají), které plní přichycovací funkci. Nečerpají prostřednictvím nich vodu, tak jak tomu je u většiny rostlin. Epifytické druhy tilandsií čerpají vodu prostřednictvím svých zvláštně stavěných listů, které jsou pokryté šupinami. Šupiny se během období sucha uzavírají, aby si rostlina uchovala dostatek vody. Listy jsou navíc schopné odrážet sluneční záření, čímž chrání rostlinu proti vysýchání i přehřátí.

Umístění

Tilandsiím nejlépe vyhovuje stanoviště, kde je dostatek slunečního svitu a také dostatek čerstvého vzduchu. Obecně se doporučuje umístění rostlin u okna orientovaného na jižní stranu. Od května do září rostlinám prospívá letnění na zahradě. Teplota pro jejich pěstování by se měla pohybovat okolo 20°C, v zimě 10 - 15°C (při omezené zálivce).

Zálivka a hnojení

Rostliny pravidelně ve večerních hodinách rosíme. Důležité je, aby se vždy používala odstátá dešťová voda. Pokud budeme tilandsie rosit vodou z kohoutku, může se stát, že soli v obsažené slepí jemné šupinky na listech rostlin. Následkem špatné zálivky nemohou listy dýchat a rostlina brzy uhyne. Jednou za měsíc můžeme tilandsie přihnojit hnojivem určeným pro orchideje, které rozpustíme v zálivce (naředěným na poloviční doporučenou dávku!).

Tip:

Během zimního období lze tilandsie rosit sněhem nebo ledem, který necháme rozpustit a ohřát na pokojovou teplotu. V případě, že se chystáme na dovolenou, tak tilandsie umístíme na stinné místo (nejlépe někde na strom), kde bez problémů přečkají i týden. Po návratu rostliny necháme přes noc namočené v dešťové vodě, aby se vzpamatovaly.

Množení

Tilandsie se množí dělením. Z trsu matečné rostliny odstřihneme kousek, který umístíme na kousek kůry a zavěsíme poblíž okna. Poté rostlinu pravidelně rosíme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies