Pěstujeme ve skleníku Pitahayu, neboli dračí ovoce

Znáte Pitahayu, známou také pod názvem "dračí ovoce"? Přečtěte si více o jejím pěstování a netradičních, velmi chutných plodech.

Dračí ovoce

<!-- -->

Z historie dračího ovoce

„Dračí ovoce" je označení pro plody kaktusů z rodu Hylocereus. tyto kaktusy pochází ze Střední Ameriky. V současné době se hojně pěstují v Nikaragui, Číně, Vietnamu, Mexiku a také v Izraeli.

Jak tyto kaktusy vypadají?

Tyto bujně rostoucí, plazivé kaktusy dorůstají ve své domovině délky až 6 metrů a mají třírohé výhony, v našich klimatických podmínkách dorůstají do délky maximálně 3 až 4 metry. Nejlépe se pěstují ve skleníku na opoře. Mají nádherné žluté nebo bílé květy, které se rozvíjejí pouze v noci. Proto jsou nazývány také jako měsíční květy, nebo královny noci.

Chutné plody chutnají po angreštu a vodním melounu

Tento kaktus tvoří zelenočervené, červené, fialové a nebo žluté bobule (dle druhu) pokryté třírohými podlouhlými šupinami, označované také jako dračí ovoce a nebo jahodová hruška. Dosahují délky až 20-ti centimetrů a hmotnosti mezi 150 až 600 gramy. Plody mají jedlou dužninu, obvykle bíle nebo růžově zbarvenou. V dužnině nalezneme malé černé semínka, která jsou jedlá. Dužnina chutná mírně nakysle, je lehce aromatická, chutí připomíná směs angreštů a vodního melounu. Je bohatá na vitamin C, karoteny, vápník, riboflavin, železo a vlákninu. Navíc je nízkokalorická.

Pěstování dračího ovoce

Výsev semen

Semena dračího ovoce získáme tak, že si zakoupíme již zralý plod Pitahayi v některém z větších nákupních center, kde jsou k dostání a z plodu semínka opatrně vydlabeme. Semena je vhodné před výsevem namočit na několik hodin do teplé vody. Poté je vyséváme do písčitého substrátu a umístíme na slunné a teplé stanoviště s teplotou okolo 25 - 30°C. Rozmnožuje se také odnožemi.

Zálivka

Rostliny rosíme minimálně, nadbytek vláhy způsobuje opad květů.

Přezimování

V zimě může teplota klesnout až na 5 - 10 °C.

Sběr plodů

Plody se konzumují čerstvé, obvykle jich není mnoho. Zralé plody poznáme tak, že jejich listeny mají žlutou barvu. Utvářejí se zhruba 30 až 50 dní po květech. Plody se velmi lehce loupou, pouze uřízneme konec a slupku táhneme směrem dolů. Toto ovoce není vhodné k dlouhodobému skladování, v případě potřeby jej skladujeme na chladnějším, suchém a tmavém místě. Je náchylné k otlakům. Při intenzivním pěstování plodí až šestkrát do roka.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.2 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies