Pěstujeme syrský ibišek

Syrský ibišek zkrášlí vaši zahradu nejen svým netradičním vzhledem, ale také bohatým květenstvím velkých miskovitých květů v různých barvách. Pěstování ibišku není náročné a zvládne jej téměř každý. Vyzkoušíte to také?

Syrský ibišek

Všeobecně o syrském ibišku

Ibišek syrský, latinsky Hibiscus syriacus, je listnatý opadavý keř, původem pocházející z jižní Asi. V našich klimatických podmínkách může dorůst do výšky přibližně 2 - 3 metrů. Má střídavé, opadavé listy s laločnatým okrajem a nápadné, 5 až 10 centimetrů široké miskovité květy v růžovém, červeném, bílém, modrém nebo fialovém zbarvení v různé intenzitě. Květy se na keři objevují v období od července do září. Typické u květů ibišku jsou výrazné temnější oka.

Zajímavé odrůdy syrského ibišku

  • Blue Bird - jednoduché modrofialové květy, které mají červený střed
  • Punoceus Plenus – plnokvětá odrůda s červeným zbarvením květů
  • Caeruleus Plenus – plnokvětá odrůda s modrofialovým zbarvením květů
  • Coelestis – jednoduché modré květy s tmavým středem
  • Lady Stanley – jednoduché bílé květy se sytě růžovým středem

Vhodný pěstební substrát a stanoviště

Rostlina má ráda dobře propustný a středně výživný pěstební substrát. Nesnáší přemokřené a silně kyselé půdy. Co se týče stanoviště, tak má tento keř rád slunečné stanoviště, které je chráněné před silnými větry a mrazy. Rostlina je mrazuvzdorná do -27°C, mladé keře jsou ovšem citlivé na mráz a proto je vhodné je před ním ochránit (například slámou, jutou, apod.).

Zálivka a hnojení

Syrský ibišek je potřeba pravidelně zalévat odstátou dešťovou vodou. Během vegetace je vhodné jednou za čtrnáct dní dodat rostlině živiny prostřednictvím hnojivé zálivky. Nikdy nehnojíme před zimou! Nevhodná jsou hnojiva bohatá na dusík.

Množení a výsadba sazenic

Syrský ibišek se nejlépe množí hřížením. Mladé sazenice ibišku vysazujeme na stanoviště nejlépe na jaře, protože musí před příchodem zimy řádně vyzrát. V opačném případě hrozí, že sazenice během zimy zmrznou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies