Pěstujeme rohovník jako pokojovou rostlinu

Rohovník obecný (Ceratonia siliqua) je rostlina z čeledi bobovitých, která se s oblibou pěstuje pro své plody, chutí připomínající čokoládu. Této zajímavé rostlině, kterou lze úspěšně pěstovat v bytových podmínkách, se také přezdívá svatojánský chléb a nebo chléb sv. Jana.

Rohovník

Všeobecně o rohovníku

Rohovník obecný (Ceratonia siliqua) je stálezelený, až patnáct metrů vysoký strom, který  pochází z Palestiny a ze Středozemí. Má hnědou rozpraskanou kůru a tmavě zelené, lesklé, kožovité, sudozpeřené listy. Plodem jsou tmavohnědé, široké a tuhé lusky, které obsahují tvrdá hladká semena.

Pro zajímavost:

  • Semena se vyznačují takovou vyrovnaností rozměrů a váhy, že se používala jako zlatnické závaží. Hmotnost jednoho semene - karát, je dodnes užívanou zlatnickou jednotkou.
  • Rozemletím vnitřní dužniny pražených lusků rohovníku se získá takzvaný karob.
  • Označení „svatojánský chléb" má původ v biblické postavě Jana Křtitele - lusky této rostliny byly údajně jedinou potravou tohoto poustevníka v palestinské poušti.

Stanoviště a pěstební substrát

Rostlina má ráda slunečné stanoviště. V létě se mu bude dařit na terase či zahradě. Nejvhodnější je propustný, hlínito-písčitý pěstební substrát.

Zálivka

Během vegetace rohovník vyžaduje pravidelnou zálivku a přihnojování. Nejvhodnější je rostliny zalévat odstátou vodou pokojové teploty do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Nadbytek vody může způsobit uhnívání kořenů.

Hnojení

V létě rostlinu hnojíme jednou za čtrnáct dní doporučenou dávkou speciálního tekutého hnojiva (nejlépe organického), které zředíme ve vodě.

Přesazování

Rohovník vyžaduje každoroční přesazování do většího květináče. Při přesazování je nutné dbát na to, aby se neporušily kořeny.

Množení

Rohovník se dobře množí ze semen, která klíčí velmi snadno a rychle.

Přezimování

Rohovník by měl přezimovat na světlém místě při pokojové teplotě nebo v chladnějších prostorech (nejméně 10°C) a při omezené zálivce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies