Pěstujeme rakytník

Vypěstujte si vitaminovou bombu přímo na vaší zahrádce. Rakytník řešetlákový ozdobí vaši zahradu a poskytne vám velice dobré, oranžové plody, které můžete použít ve vaší kuchyni. Neváhejte, rakytník je opravdu nenáročná rostlina.

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový

Jde o trnitý keř, dorůstající do výšky 2 – 4 metry. Keř má stříbrozelené listy, dlouhé trny a oranžové plody. Možná se vám podaří sehnat nějakou ruskou odrůdu, která je téměř bez trnů. Je nenáročný a vaší zahradě prospěje. V jeho kořenech jsou bakterie, které poutají dusík, čímž půdu obohacují. Rakytník snáší dobře sucho, má hluboký a rozvětvený kořenový systém. Pokud ho vysadíte, tak to udělejte na místě, kde nebude vadit rozrůstání. Rakytník totiž vytváří kořenové výhonky. Vzhledem k tomu, že rakytník patří mezi dvoudomé rostliny, je třeba vysadit samčí i samičí rostlinu.

Správné stanovištěqrbiz.com

Co rakytník nemá rád Vadí mu vysoká hladina spodní voda, ale také velmi suchá půda. Nejlepší je půda neutrální okolo pH 6,6 až 7. Má rád světlo, v zastíněném prostoru se mu dařit nebude. Rakytník se sadí na podzim nebo na jaro do kompostem vyhnojené půdy. Také vůči chorobám je rakytník celkem odolný, problém mu dělá endomykóza. Ta způsobuje skvrny na plodech. Vadnutí rakytníku pak způsobují houby. Ze škůdců působí potíže mšice. Jak se bránit Nejlepší je odstranění a spálení napadených částí rostliny.

Za slunečného počasí rakytník kvete 7 – 8 dní, pokud slunce až tak nesvítí 10 – 11 dní. První plody budete moci sbírat po čtyřech letech od vysazení a to od poloviny srpna do začátku října. Pokud plody neposbíráte, neopadnu, ale zůstanou po celou zimu.

Nenechte rakytník přezrát, jinak olejnaté látky procházejí změnou a mění se jejich chuť v nepříjemnou.

Před zasazením

Chcete-li kvalitní keř a kvalitní plody, určitě kupte sazenice v ovocné školce či v zahradnictví. Tady vám poradí jakou odrůdu si vybrat a hlavně vám poradí kolik rostlin koupit. Na jednu samčí rostlinu se obvykle vysazují dvě až tři samičí. Pokud nemáte v zahradě dost místa, dá se do samičí rostliny vroubovat samčí rostlina.

Jak se pozná samec

Samčí rostlina má výrazně větší pylové pupeny. Mají více šupin, vypadají jako malé šišky. Samičí jsou až třikrát menší a mají srdcovitý tvar. Takže rozdíl určitě bezpečně poznáte.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies