Pěstujeme Perrilu

Poradíme Vám jak si vypěstovat Perrilu – jednoletou, okrasnou rostlinu s jedlými listy a léčivými účinky. Přečtěte si o jejím pěstování více informací.

Perila křovitá

Všeobecně o Perille

Perrila křovitá (latinsky Perilla frutescens) se řadí do čeledi hluchavkovitých. Jedná se o jednoletou okrasnou rostlinu, příbuznou hluchavkám, kterou lze konzumovat. Zejména listy, které mají mírně nasládle štiplavou chuť a kořenitou vůni, jsou šlechtěny do nejrůznějších barev - od zelené, přes bílou, červenou až po nejrůznější barevné variace. Navíc jsou prokázány příznivé účinky této rostliny pro lidské zdraví. Listy rostliny můžeme přidávat do salátů a nebo je konzumovat jen tak.

Příznivé účinky pro lidské zdraví

Jak již bylo ve článku zmíněno, konzumace této rostliny má příznivý vliv na funkci lidského těla. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek - vitamíny, minerály i flavonoidy, jenž působí v těle jako antioxidanty potlačující uvolňování histaminu (ten spouští alergické reakce v těle). Pravidelná konzumace listů Perilly posiluje celkovou imunitu, pomáhá při onemocněních dýchacích cest i gynekologických problémech, také léčí alergie.

Pěstování Perrily

Výsev semen

Perrila se obvykle pěstuje ze semen, které lze zakoupit v každém větším zahradnickém centru a nebo na internetu. Vybrat si můžeme z různých variet s kadeřavými nebo barevnými listy. Semena vyséváme od dubna (můžeme vysévat přes celé léto).

Pěstební substrát

Tato rostlina není náročná na pěstování, nevyžaduje ani určitý typ pěstebního substrátu. Dobře se jí daří ve všech pěstebních substrátech, snáší dobře také sucho.Vhodné je pěstování Perlily vedle rajčat, od kterých odpuzuje škůdce.

Umístění

Rostlině vyhovují slunné a teplé místa. Pěstovat ji můžeme na záhonech, v truhlíku na balkóně a nebo v květináči za oknem.

Sklizeň listů

Vrcholové výhonky Perilly můžeme po brzkém vzejití zaštipovat a ihned konzumovat. Výhodou je, že Perilla, podobně jako bylinky, znovu obráží a košatí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies