Všeobecně o oskeruších
Jeřáb oskeruše je opadavý, listnatý ovocný strom, který může dorůst do výšky až 15 metrů. Jeho latinský název je Sorbus domestica. Kůra je u mladých stromů hladká, později se na ní začnou objevovat šupiny a brázdy. Listy jsou střídavé, lichospeřené, skládají se ze 13 až 21 lístků a jejich délka se pohybuje v rozmezí od 13 do 25 centimetrů.
V době květu (květen až červen) se na stromech objevují bíle zbarvené chocholíky, v době sklizně pak různě tvarované malvice žlutozelené nebo červené barvy. Plody mohou být až 5 centimetrů velké, dosahují hmotnosti do 25 gramů. Po sklizni jsou plody trpké, ale během několika dní svou trpkost ztrácí a hniličkovatí. V tomto stádiu jsou sladké, aromatické, šťavnaté a jsou vhodné pro zpracování nebo přímou konzumaci. Připravit z nich můžete víno, tzv. oskerušovici a nebo například marmeládu.
Vhodné umístění oskeruší
Oskeruším se nejlépe bude dařit na slunečném a méně větrném stanovišti, s nadmořskou výškou do 500 metrů. Nejsou vhodné do hor a do mrazových kotlin. Dospělé stromy jsou mrazuvzdorné (krátkodobě snesou mrazy až -30°C) a také odolné vůči exhalacím. Oskeruše se dožívají vysokého věku – v našich klimatických podmínkách až 500 let!
V jaké půdě je pěstovat?
Tyto stromy mají rády hluboké, humózní a na živiny bohaté půdy, který vznikly na vápencových podkladech. Pro správný růst a vývin vyžadují pH půdy pohybující se v rozmezí 7 až 8.
Další péče o oskeruše
Mladé stromy vyžadují pravidelnou zálivku a také základní tvarovací řez. U straších stromů postačí, když u nich občasně provedete průklest. Žádnou další péči nevyžadují.
Množení oskeruší
Oskeruše je možné pěstovat ze semen, ovšem je to časově náročné a výsledek je nejistý. Je proto vhodné, pokud si koupíte hotovou sazenici, kterou jednoduše zasadíte na vhodné stanoviště. Oskeruše lze roubovat na jiné druhy jeřábů a nebo také hrušně.
Formy oskeruší - jablíčkonosné a hruškotvaré
Oskeruše mohou mít různě velké a tvarované plody – záleží na tom, pro kterou jejich formu se rozhodnete. Kulovité plody vám poskytne jablíčkonosná forma oskeruše, latinsky zvaná Sorbus domestica f. pomifera. Hruškovité, případně vejčité plody získáte z hruškotvaré formy oskeruše, latinsky zvané Sorbus domestica f. pyriformis.
Jak na sklizeň plodů?
Stromy začínají plodit po 8 až 12 letech (vyjímečně to trvá i déle) od výsadby. Je dobré vědět, že oskeruše mají střídavou plodnost – to znamená, že jednou za tři roky oskeruše nerodí. Z jednoho stromu lze získat až 500 kilogramů čerstvých plodů. Doba sklizně nastává od konce září do konce října, kdy za stromů zralé malvice postupně opadávají.
Diskuze