Pěstujeme oskeruše

Znáte oskeruše? Pokud ne a máte na své zahrádce ještě místo, rozhodně je začnete pěstovat. Při minimálním úsilí můžete získat bohatou úrodu ovoce, ze kterého lze připravit chuťové zajímavé víno, oskerušovici a nebo také marmeládu.

Oskeruše

Všeobecně o oskeruších

Jeřáb oskeruše je opadavý, listnatý ovocný strom, který může dorůst do výšky až 15 metrů. Jeho latinský název je Sorbus domestica. Kůra je u mladých stromů hladká, později se na ní začnou objevovat šupiny a brázdy. Listy jsou střídavé, lichospeřené, skládají se ze 13 až 21 lístků a jejich délka se pohybuje v rozmezí od 13 do 25 centimetrů.

V době květu (květen až červen) se na stromech objevují bíle zbarvené chocholíky, v době sklizně pak různě tvarované malvice žlutozelené nebo červené barvy. Plody mohou být až 5 centimetrů velké, dosahují hmotnosti do 25 gramů. Po sklizni jsou plody trpké, ale během několika dní svou trpkost ztrácí a hniličkovatí. V tomto stádiu jsou sladké, aromatické, šťavnaté a jsou vhodné pro zpracování nebo přímou konzumaci. Připravit z nich můžete víno, tzv. oskerušovici a nebo například marmeládu.

Vhodné umístění oskeruší

Oskeruším se nejlépe bude dařit na slunečném a méně větrném stanovišti, s nadmořskou výškou do 500 metrů. Nejsou vhodné do hor a do mrazových kotlin. Dospělé stromy jsou mrazuvzdorné (krátkodobě snesou mrazy až -30°C) a také odolné vůči exhalacím. Oskeruše se dožívají vysokého věku – v našich klimatických podmínkách až 500 let!

V jaké půdě je pěstovat?

Tyto stromy mají rády hluboké, humózní a na živiny bohaté půdy, který vznikly na vápencových podkladech. Pro správný růst a vývin vyžadují pH půdy pohybující se v rozmezí 7 až 8.

Další péče o oskeruše

Mladé stromy vyžadují pravidelnou zálivku a také základní tvarovací řez. U straších stromů postačí, když u nich občasně provedete průklest. Žádnou další péči nevyžadují.

Množení oskeruší

Oskeruše je možné pěstovat ze semen, ovšem je to časově náročné a výsledek je nejistý. Je proto vhodné, pokud si koupíte hotovou sazenici, kterou jednoduše zasadíte na vhodné stanoviště. Oskeruše lze roubovat na jiné druhy jeřábů a nebo také hrušně.

Formy oskeruší - jablíčkonosné a hruškotvaré

Oskeruše mohou mít různě velké a tvarované plody – záleží na tom, pro kterou jejich formu se rozhodnete. Kulovité plody vám poskytne jablíčkonosná forma oskeruše, latinsky zvaná Sorbus domestica f. pomifera. Hruškovité, případně vejčité plody získáte z hruškotvaré formy oskeruše, latinsky zvané Sorbus domestica f. pyriformis.

Jak na sklizeň plodů?

Stromy začínají plodit po 8 až 12 letech (vyjímečně to trvá i déle) od výsadby. Je dobré vědět, že oskeruše mají střídavou plodnost – to znamená, že jednou za tři roky oskeruše nerodí. Z jednoho stromu lze získat až 500 kilogramů čerstvých plodů. Doba sklizně nastává od konce září do konce října, kdy za stromů zralé malvice postupně opadávají.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies