Pěstujeme ohňový strom

Ohňový strom patří mezi nejkrásněji kvetoucí stromy jižní Afriky. Pěstovat jej můžeme také v našich klimatických podmínkách, zejména jako pokojovou rostlinu a nebo bonsaj. Pojďte se společně s námi dozvědět více o jeho pěstování.

Delonix regia - ohňový strom

<!-- -->

Něco málo z historie

Ohňový strom (Delonix regia), je jeden z nejkrásnějších kvetoucích stromů jižní Afriky. Pochází z Madagaskaru, kde se doposud hojně vyskytuje v západních a severních lesích, především v oblasti Antsiranana. Pěstovat jej můžeme jako pokojovou rostlinu, kterou přes léto umístíme na venkovní stanoviště a nebo jej můžeme celoročně pěstovat v pokojových podmínkách. Výhodou je, že jej můžeme tvarovat i jako bonsaj.

Jak ohňový strom vypadá?

Ve své domovině dorůstá ohňový strom do výšky 6-ti až 8-mi metrů. V našich klimatických podmínkách dorůstá do výšky 2 až 3 metrů. Při větším vzrůstu je nutno jej zastřihovat. Koruna je široce deštníkovitá a tvoří jí střídavé, dvakrát zpeřené, 20 až 50 centimetrů dlouhé listy eliptického tvaru. Pětičetné květy jsou velmi nápadné, v průměru mají až 15 centimetrů. Barva květů je šarlatově červená, jeden korunní lístek je obvykle z větší části bílý a nebo žlutý. Plodem je až 60 centimetrů dlouhý lusk.

Pro zajímavost:

V Karibiku se používají lusky ohňového stromu jako chřestivý hudební nástroj.

Pěstování ohňového stromu

Výsev semen

Semena Delonixu můžeme vysévat celoročně. Zakoupit je můžeme v každém větším zahradnictví a nebo na internetu. Cena 5-ti semen se pohybuje okolo 35 korun. Semínka před výsevem jemně napilujeme (urychlíme tak jejich vyklíčení) a zasadíme je do většího květináče s pěstebním substrátem.

Pěstební substrát

Pro vyklíčení semen je nejvhodnějším pěstebním substrátem kokosové vlákno, které lze zakoupit v každém větším zahradnictví. Použít můžeme také pěstební substrát vhodný pro kvetoucí pokojové rostliny.

Vhodné stanoviště

Ohňovému stromu se nejlépe daří na polostinném až slunném stanovišti. Během letních měsíců jej můžeme umístit na venkovní stanoviště chráněné před větrem a přímým poledním žárem.

Pěstební teploty

Substrát udržujeme stále vlhký při teplotě okolo 25°C. K udržení vlhkosti poslouží přikrytí květináče sklem nebo mikrotenovým sáčkem s otvory pro dýchání (bez otvorů pro dýchání by semena uhnila).

Zálivka

Rostlinu od jara do podzimu pravidelně rosíme odstátou vodou pokojové teploty. Během zimy zálivku výrazně omezíme.

Přesazování

Rostlinu přesazujeme podle potřeby. Nejvhodnějším obdobím je jaro.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 9 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies