Pěstujeme na zahrádce čemeřici

Čemeřice, latinsky zvaná Helleborus, je oblíbená trvalka běžně se vyskytující na našich zahrádkách. Oblíbená je nejen pro své krásné, velké miskovité květy, které mohou mít hned několik barev, ale také díky době kvetení a odolnosti květů proti mrazu.

Čemeřice zelená

Jak čemeřice vypadá?

Čemeřice (Helleborus) je dle druhu 30 až 60 centimetrů vysoká trvalka, pocházející z oblastí jižní a východní Evropy. Řadí se do čeledi pryskyřníkovitých (Ranunculaceae). Existuje několik druhů čemeřic, které se od sebe liší zejména výškou a barvou květů.

Listy čemeřic rostou v trsech, jsou na okraji zubaté, dlouze řapíkaté, tuhé a tmavě zelené. 3 až 7 centimetrů velké, miskovité květy s nápadným středem se na rostlinách objevují v období od prosince až do dubna. Mohou být zbarveny bíle, žlutě, žlutavozeleně, růžové, purpurově nebo červeně.

Upozornění: Všechny druhy čemeřic jsou jedovaté – a to jak semena, tak i vzrostlé rostliny! Obsahují nebezpečný glykosid helleborin a také další jedovaté látky.

Oblíbené druhy čemeřic

  • Čemeřice tmavočervená (Helleborus atrorubens) – 20 až 30 centimetrů vysoká, kvete v únoru až dubnu fialovočervenými květy.
  • Čemeřice smrdutá (Helleborus foetidus) – 30 centimetrů vysoká, kvete v únoru až dubnu zelenými květy.
  • Čemeřice černá (Helleborus niger) – 30 až 40 centimetrů vysoká, kvete v únoru až březnu bílými květy, které po odkvětu zezelenají.
  • Čemeřice východní (Helleborus orientalis) - 30 centimetrů vysoká, kvete v březnu až květnu tmavě červenými květy. Oblíbený je i kultivar „Alba“, který kvete bíle.
  • Čemeřice zelená (Helleborus viridis) - 30 až 40 centimetrů vysoká, kvete v únoru až březnu žlutozelenými, převislými květy.
  • Helleborus hybridy - 30 až 40 centimetrů vysoké, kvetou v březnu až dubnu růžovými, červenými nebo fialovými květy. Květy bývají často skvrnité.

Vhodné pěstební stanoviště

Rostlině vyhovuje spíše stinnější místo, přímé sluneční paprsky nemá příliš ráda. Daří se ji nejlépe v humózní, živné a dostatečně vlhké půdě.

Zálivka a hnojení

Od jara do podzimu čemeřice pravidelně zaléváme měkkou, nejlépe dešťovou vodou. Kořenový bal by neměl nikdy přeschnout. Přihnojování se provádí tekutými minerálními a organickými hnojivy.

Množení čemeřice

Čemeřici můžeme množit dělením trsu nebo také semenem. Nezřídka se stává, že čemeřice sama vysemeňuje a pomalu se rozrůstá v okolí. Na trvalé stanoviště rostlinu vysazujeme na podzim.

Další rady pro pěstování čemeřice

  • Na rostlinách pravidelně odstraňujeme poškozené listy a také uschlé květy.
  • Kvetení čemeřic lze urychlit tak, že je přiklopíme skleněnými zavařovacími sklenicemi.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies