Pěstujeme mandevillu, neboli královnu balkónů

Mandevilly jsou víceleté rostliny, které mohou zkrášlit váš balkón svými velkými, nápadnými trubkovitými květy v bílé, žluté, růžové nebo červené barvě. Jejich pěstování není náročné a zvládne jej i úplný začátečník. Chcete-li svůj balkón ozvláštnit něčím netradičním, rozhodně si tuto rostlinu pořiďte.

Mandevilla

Mandevilla, foto: http://nursery.artknappsurrey.comVhodné stanoviště pro umístění mandevilly

Mandevilla má ráda světlé stanoviště, ne však přímý sluneční svit. Optimální je umístění květináče s touto rostlinou na jih, jihovýchod, případně jihozápad. Stanoviště by mělo být chráněné před silným větrem. Rostlině vyhovují teploty pohybující se okolo 21°C až 28°C. Mandevilly umísťujeme na venkovní stanoviště po 15. květnu, kdy již nehrozí nebezpečí mrazíků.

Pěstební substrát a pěstební nádoby

Rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžeme koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví a nebo si jej namíchat sami ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

Co se týče pěstebních nádob, rostlinám se nejlépe daří v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících. Pokud je budeme pěstovat v klasických truhlících z plastu, nesmíme zapomenout na dno nádoby umístit cihlové střepy a vyvrtat otvor sloužící pro dobré odtékání přebytečné vody.

Zálivka a hnojení

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát mírně vyschnout a teprve poté provést zálivku. Není vhodné rostliny přelévat, protože v příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, trpí chorobami a velmi špatně kvetou. Mandevilly hnojíme jednou týdně tekutým hnojivem pro rostliny okrasné květem s vyšším obsahem fosforu nebo plnými tekutými hnojivy určenými pro balkónové rostliny.

Množení semenem a řízky

Množit tyto rostliny můžeme dvěma způsoby - řízkováním a nebo výsevem semen. Vhodnějším způsobem je řízkování, které není tak časově náročné, jako výsev semen a následná péče o ně.

Jak na přezimování mandevilly

Mandevilly přezimují ve světlé a chladné místnosti s teplotou okolo 10 - 15 °C. Rostliny přes období zimního spánku zaléváme velmi zřídka. Na jaře rostliny vyjmeme, hluboce seřízneme a přesadíme do truhlíků nebo květináčů s čerstvou zeminou.

Další rady pro úspěšné pěstování mandevilly

  • Chceme-li docílit popínavého vzrůstu mandevilly, umístíme do květináče oporu, po které se bude moci vinout.
  • Při přesunu rostliny na místo zimního spánku ji můžeme zaštípnout (případně sestřihnout) tak, aby se dobře stěhovala a nezabírala nám tolik místa.
  • Rostlina je nejčastěji napadána molicemi. Budeme-li se o ní správně starat a zbytečně ji nebudeme přelévat, neměli by se na rostlině tito škůdci objevit.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies