Pěstujeme Lucky Bamboo

Dračinec pruhovaný (Dracaena sanderiana var. Lucky bamboo) je oblíbenou pokojovou rostlinou, která pochází z afrického Kamerunu. Často je označována také jako nepravý (případně „veselý“) bambus. Přečtěte si více o jejím pěstování.

Lucky Bamboo

Všeobecně o Lucky Bamboo

Dračinec pruhovaný (Dracaena sanderiana), ve světě známá jako Lucky Bamboo, je odrůda rostliny Dracaena, která pochází z tropických deštných pralesů afrického Kamerunu. Jde o rostlinu ze skupiny malých, keřovitých odrůd dracén, vyznačujících se štíhlým stvolem a pružnými vejčitě-kopinatými listy. Ve své domovině dorůstá do výšky kolem 150 centimetrů, délka listů se pohybuje v rozmezí 15 až 25 centimetrů. V bytech ji lze pěstovat ve dvou variantách - buď jako soliteru se zajímavě krouceným stonkem a nebo jako skupinu několika rostlin pěstovaných v misce ve formě pyramidy.

Světlo a pěstební teploty

Rostlině vyhovuje takřka jakékoliv umístění, neměla by být na přímém slunci. Přímé sluneční záření způsobuje žloutnutí a popálení listů. Ideální je pro tuto rostlinu místo v polostínu.

Lucky Bamboo vyhovuje normální pokojová teplota kolem 20°C (maximálně však 25°C). V zimě by neměla teplota při pěstování rostliny klesnout pod 15°C.

Pěstební substrát

Pěstební substrát by měl obsahovat 2 díly drnovky, 1 díl listovky, 1 díl kompostové zeminy a 1 díl písku. Do zeminy je dobré přidat trochu dřevěného uhlí a antuky. Velmi oblíbené je také pěstování těchto rostlin v hydroponii. Pokud je rostlina pěstována ve vodě, měla by být měněna nejméně jednou za dva týdny. Doporučuje se vodu měnit každý týden a pod tekoucí vodou opláchnout i samotné kořínky rostliny.

Zálivka, hnojení

Pěstujeme-li dracaenu při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Rostlina je nenáročná na vodu a také na vlhkost vzduchu. Rostlinu zaléváme měkkou, odstátou vodou pokojové teploty. V pěstební nádobě musí být dobrá drenáž, abychom mohli zabránit přemokření.

Od března do září, 1x za 14 dní dracaenu přihnojujeme speciálními tekutými hnojivy pro pokojové rostliny, které neobsahují vápno.

Přesazování, množení

Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší každé 2 až 3 roky. Při přesazování je vhodné zachovat odstup sazenic asi tři až pět centimetrů od sebe. Důležité je zkrácení kořenového systému, který podpoří další růst této zajímavé pokojové rostliny.

Množí se odříznutím části kmínku těsně nad očkem. Řízky je možné provádět celoročně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies