Krátce z historie kakaovníku
Kakaovník se řadí do čeledi Stercaliaceae. Pochází z deštného pralesa v povodí řek Amazonky a Orinoka. První rostliny této čeledi se pravděpodobně objevily před více než milionem let. V Mexiku a Střední Americe se začal pěstovat před několika tisíci lety, což také svědčí o jeho dávné minulosti. Z plodů (tedy kakaových bobů) této tropické rostliny se vyrábí kakao.
Nejběžněji se v dnešní době pěstuje kakaovník pravý (Theobroma cacao), který vznikl pravděpodobně zkřížením druhů Theobroma pentagonum a Theobroma leiocarpum.
Jak kakaovník vypadá?
Kakaovník je stálezelený tropický strom, který dosahuje výšky 5 až 8 metrů. Kmen kakaovníku není mohutný. Jeho koruna je rozložitá. Na koruně nalezneme tenké, střídavé, kožovité listy eliptického tvaru s 15 až 20 centimetrů dlouhou čepelí, které jsou zpočátku bronzově červené, s postupem času získávají tmavě zelené zbarvení.
Květy, které na kakaovníku vyrůstají po tisících jsou drobné, bílé a nebo narůžovělé. Zajímavé je, že vyrůstají přímo na kmeni, na bázi hlavních větví (tak je tomu i u kolovníku (Cola acuminata, Cola nitida) a chlebovníku (Artocarpus communis). Květ má vždy 10 tyčinek, které vytvářejí 2 soustředěné kruhy - 5 tyčinek vnějšího kruhu je srostlých v trubku (neplodných), 5 tyčinek ve vnitřním kruhu má krátké nitky a prašníky, které se otevírají ven z květu. Pestík má jednoduchou čnělku.
Velké plody různých tvarů (obvykle váží okolo 500 gramů) dozrávají na kakaovníku až 4 měsíce po opálení. Je jich velmi málo (průměrně bývá opyleno 5-40% květů, z toho úplné minimum dozrává). Zbarvení plodů je žlutozelené, oranžové nebo hnědé.
Pěstování kakaovníku ze semen
Kakaovník se pěstuje ze semen. Ty můžeme zakoupit na internetu. Vyséváme je do výživné, lehké a propustné zeminy s neutrálním pH. Můžeme použít i běžný substrát, ten je ovšem vhodné provzdušnit pískem a nebo rozdrobeným polystyrenem. Semínka kakaovníku klíčí při 25 - 30°C. Není ovšem zaručeno, že nám semínka na první pokus vyklíčí. Naměli bychom zapomenout na to, že substrát by měl být stále vlhký.
Vzrostlejší rostlinky je vhodné vysadit po pár týdnech do větších květináčů s lehkou, propustnou zeminou.
Světlo, vlhkost
Rostliny vyžadují vysokou vzdušnou vlhkost (až 90%), přímé slunce jim nesvědčí. Vhodné je proto stinné stanoviště s dostatkem vzdušné vlhkosti. Rostliny je vhodné také často zalévat a rosit (nejlépe odstátou dešťovou vodou, tvrdá voda jim nesvědčí). Ideální je, když kakaovník pěstujeme v okolí dalších pokojových rostlin, které vyžadují vysokou vzdušnou vlhkost. Rostliny si budou navzájem vytvářet příznivé mikroklima.
Hnojení
Kakaovník můžete hnojit kompletním hnojivem určeným pro pokojové rostliny, nejlépe pro rostliny ozdobné listem (raději ale v nižších dávkách).
Přesazování
Kakaovník přesazujeme stejně, jako ostatní pokojové rostliny - nejlépe na jaře.
Zaštipování
Mírné zaštipování koncových výhonů vedoucí k rozvětvení by kakaovníku uškodit nemělo, není však nutné.
Na závěr:
V našich klimatických podmínkách rostlina dorůstá do výšky maximálně 3 metrů. Bohužel, kakaových bobů se při domácím pěstování nedočkáme. Těšit se ale můžeme z krásných květů.
Diskuze