Pěstujeme jakon

Jakon (Smallanthus sonchifolius) je jednoletá, na pěstování nenáročná rostlina, která se pěstuje pro své sladké a křupavé hlízy. Hlízy lze konzumovat syrové, také je vařit, péct, sušit a nebo grilovat. Obsahují mnoho zdraví prospěšných látek. Jsou vhodné pro diabetiky, osoby trpící vysokým krevním tlakem, problémy s ledvinami i nadváhou.

Jakon

Všeobecně o jakonu

Jakon (Smallanthus sonchifolius) je rostlina z čeledi hvězdicovitých (Asteraceae), která pochází z Jižní Ameriky. Zde byla již odpradávna pěstována Inky pro své sladké a křupavé hlízy. Ve své domovině se jakon pěstuje jako víceletá rostlina, v našich klimatických podmínkách ji můžeme pěstovat jen jako jednoletou.

Dosahuje výšky až 2 metrů, kvete drobnými, oranžovými nebo žlutými květy. Vytváří dva druhy hlíz - ty, které jsou blíže k povrchu, se nazývají stonkové a nejsou v hodné ke konzumaci. Se stonkovými hlízami se jakon rozmnožuje. Konzumní částí jsou hlízy, které nalezneme hluboko pod povrchem půdy. Dosahují v průměru hmotnosti 200 až 500 gramů.

Chuť hlíz je v syrovém stavu nasládlá, mají sladce pryskyřičný nádech, jsou křehké a šťavnaté. Dužnina může být  bíle, krémově žlutě, někdy až nafialověle zbarvená. Lze je konzumovat syrové, také je vařit, péct, sušit a nebo grilovat. Připravit se z nich dá i velmi chutná šťáva.

Příznivé účinky pro lidské zdraví

Jakon obsahuje proteiny, uhlovodany, vápník, fosfor, karoten, riboflavin, niacin, železo a kyselinu askorbovou. Díky výše uvedeným látkám účinně snižuje množství cukru v krvi, má příznivý vliv na poměr HDL a LDL cholesterolu, snižuje krevní tlak, posiluje imunitní systém, zlepšuje činnost střev, zmírňuje zácpu, pomáhá předcházet infekčním průjmům, chrání před nádory tlustého střeva, zlepšuje onemocnění ledvin a také pokožku. Konzumace jakonu podporuje činnost střev, proto není vhodné překračovat maximální doporučenou denní dávku 100 gramů.

Jakon a jeho pěstování

Vhodné stanoviště

Jakon vyžaduje slunné stanoviště s hlinitopísčitou, nesléhavou půdou, bohatou na organické zásobní látky a s pH pohybujícím se od 5,5 do 8. Nevhodné jsou těžké, jílovité a trvale zamokřené půdy. Rostlina je velmi citlivá na mráz, proto ji pěstujeme od poloviny května do příchodu prvních podzimních mrazíků.

Předpěstování sadby

K výsadbě jsou vhodné předpěstované sazenice, přesněji vegetativní hlízky (zvané kaudexy), které vysazujeme do květináčů koncem března.

Výsadba jakonu

Na stanoviště jakon vysazujeme po 15. květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky. Hlízy vysazujeme hluboko do dobře prohřáté půdy, můžeme hrůbkovat stejně jako brambory. Ideální spon výsadby je 60 x 80 centimetrů.

Péče o jakon

Během vegetace rostlinu pravidelně okopáváme, likvidujeme plevel a zaléváme odstátou dešťovou vodou. Rostlinu je vhodné během vegetace alespoň dvakrát přihnojit.

Sklizeň a skladování

Při sklizni musíme dbát na to, abychom hlízy mechanicky nepoškodili (v době sklizně obsahují až 90 % vody). Vhodným termínem sklizně je konec září. Uskladněné hlízy zasypeme zvlhčeným pískem nebo písčitorašelinovým substrátem a uchováváme je do doby spotřebování. Během skladování se hlízy stávají sladšími a aromatičtějšími, často také dochází k jejich praskání - to však nemá vliv na jejich kvalitu. Hlízy, které budeme chtít vysadit příští rok, skladujeme podobně jako jiřiny.

Pěstujeme batáty

Pěstujeme topinambur

Exotická zelenina na vaší zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies