Pěstujeme hlávkové zelí

Přečtěte si více o jednotlivých odrůdách, předpěstování sadby, výsadbě raných, poloraných, polopozdních a pozdních odrůd hlávkového zelí. Dozvíte se více o zálivce a hnojení hlávkového zelí, jeho sklizni a skladování.

Hlávkové zelí

Všeobecně o hlávkovém zelí

Zelí hlávkové (Brassica oleracea L. convar. capitata) patří do čeledi brukvovitých (Brassicaceae). Pochází z oblasti Středozemního moře. Obsahuje vitamin C, vitamín E, vitamín B, vitamin K, niacin, karoten, kyselinu listovou, nikotinovou a pantoténovou. Obsahuje také antibakteriální fytoncidy.

Příznivé účinky pro naše tělo

Pravidelná konzumace hlávkového zelí je pro lidské zdraví velmi prospěšná. Zelí aktivuje metabolizmus sacharidů, posiluje imunitní systém, povzbuzuje krvetvorbu, aktivuje okysličování buněk, stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk a podporuje redukci hmotnosti. Také stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci, uklidňuje nervy a uvolňuje napětí. Podporuje zdravý spánek a zvyšuje odolnost vůči stresu,

Pěstujeme hlávkové zelí

Hlávkové zelí a jeho odrůdy

Odrůdy hlávkové zelí rozdělujeme do 4 základních skupin:

Ranné -  Hornet F1, Sláva F1, Zora

Polorané - Kalibros, Korino F1, Mars, Megaton, Unikát F1, Zeus F1

Polopozdní - Trvalo F1, Torpedo F1, Pourovo polopozdní, Avak F1

Pozdní - Holt, Polar, Pourovo červené

Výsev semen

Rané kultivary hlávkového zelí vyséváme v polovině února do pařeniště a nebo do květináčů. Mezi jednotlivými semenáčky udržujte vzdálenost alespoň 15 centimetrů. Polopozdní až pozdní odrůdy hlávkového zelí lze v teplejších oblastech vysít v polovině dubna přímo na záhon, v chladnějších polohách se doporučuje začít s výsevem až po třech zmrzlých mužích (po 15. květnu).

Výsadba sazenic

Vyvinuté sazenice předpěstované v pařeništi sázíme na záhony od poloviny května. Nezapomeňme na pravidelné střídání stanoviště. Rané odrůdy vysazujeme ve sponu 50 x 50 centimetrů, polorané odrůdy ve sponu 60 x 60 centimetrů, polopozdní až pozdní odrůdy hlávkového zelí sázíme ve sponu 70 x 60 centimetrů.

Vhodný pěstební substrát

Hlávkové zelí vyžaduje propustnou půdu, dobře zásobenou živinami. Proto je vhodné na podzim, při rytí záhonů, přidat větší množství chlévského hnoje smíchaného s uleželým kompostem a nadrobno nasekanou trávou.

Zálivka a hnojení

Rostliny je nutné během vegetace pravidelně zalévat, nejlépe ráno a k večeru odstátou dešťovou vodou. Hlávkové zelí je náročné na zálivku - špatně snáší nedostatek i nadbytek vody. Při nedostatku vody rostliny zakrňují, při nadbytku vody dochází k poškození kořenového systému.

Rostliny během vegetace přihnojujeme nejméně ve dvou dávkách tekutým hnojivem vhodným pro košťáloviny. Hnojivo by nemělo obsahovat mnoho dusíku - při přehnojení dusíkem dochází ke ztrátě sytosti barvy. Také hrozí vyšší riziko napadení hlávky běláskem zelným. Během vegetace rostliny pravidelně okopáváme a plejeme.

Délka vegetačního období

Rané odrůdy - 120 až 130 dní

Polorané odrůdy - 130 až 140 dní

Polopozdní odrůdy - 150 až 160 dní

Pozdní odrůdy - 180 dní

Sklizeň a skladování hlávkového zelí

Hlávkové zelí sklízíme ručně - probírkou. Sklízí se ve fázi dosažení minimální předepsané hmotnosti. Zvláště pečlivě se musí sklízet zelí určené pro dlouhodobé skladování. Z hlávky odstraňujeme manžetové listy a zakracujeme košťál. Kromě raných odrůd se všechny ostatní odrůdy sklízejí jednorázově. Skladujeme v chladných místnostech s teplotou okolo 0°C a vzdušnou vlhkostí 85 - 90%.

Článek o chorobách a škůdcích hlávkového zelí vyjde na magazínu Chovatelka.cz 27.4.2010!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies