Pěstujeme gardénii

Netypická, ale za to velmi krásná pokojová rostlina. V Japonsku a Číně roste jako kompaktní stálezelený keř. Tahle zelená krasavice dostala jméno po Alexandru Gardenovi, botanikovi a amatérském vědci ze Skotska.

Bílá květina

Kapský jasmín

Možná gardénii znáte pod tímto názvem, který získala díky výrazné vůně. Z Číny se gardénie rozšířila do celého světa, dnes ji najdeme v Africe, Evropě, Americe a dokonce také na pacifických ostrovech. Druhů a hybridů gardénií se vyskytují asi dvě stovky. Typickou barvou květů je bílá. V oblastech, kde je klima teplejší se gardénie ve velkém pěstuje v zahradách. V Číně ji používají v tradiční medicíně k léčbě nespavosti, podrážděnosti a úzkosti. Plody gardénie sloužili jako barvivo pro hedvábí.

Zkuste to ze semínka

Většinu pokojovek se vám ze semínka vypěstovat nepodaří, ale s gardénií by to mohlo vyjít. Sermínka hravě seženete i na internetu. V případě, že jsou semena dobře vyzrálá, budou dobře klíčit. Potřebují půdní substrát s kyselou půdní reakcí. Semínka zlehka zasypte substrátem a květináč umístěte na okno. Do čtrnácti dnů by měly začít semínka klíčit. Pokud už doma jednu gardénii máte, můžete ji rozmnožit řízkováním. Je to celkem snadné, po odkvětu se doporučuje rostlinu sestříhat, takže k řízkování bude materiálu celkem dosti. Řízky upravte klasickým šikmým řezem a mírně kolmo je zapíchněte do substrátu. Řízky udržujte ve vlhku a teple, přikryjte je folií.

Aby se jí dařilo

Většinou se nepodaří pěstovat gardénii po více let. Není úplně jednoduché dodržet pěstební podmínky, které jsou docela náročné. Pamatujte, že se jedná o kyselomilný keř, který vyžaduje podobné podmínky jako kamélie a azalky. Nesnese v substrátu přítomnost vápníku. Pro umístění zvolte světlé, ale ne úpalné stanoviště. Prudké slunce gardénii popálí stejně jako žár z topení. Nejlepší bude ložnice s orientací na východ a teplotou okolo 20 – 24 C˚. Zalívejte mírně, ale pravidelně, nepravidelná zálivka s přesycháním substrátu povede k úhynu. Gardénii úplně nejvíce prospěje voda dešťová. Jak to bude s mlžením? Prospěje jen v době, kdy nekvete. Mladší rostliny se doporučuje přesazovat jednou za rok, pokud jde o rostliny starší, bude stačit jednou za dva až tři roky.

Co gardénie opravdu nesnesou je průvan. Pokud jí ofoukne, dá to ihned znát. Opadají všechny květy a ztratí také velké množství listů.

Otravné svilušky

Tyhle potvůrky působí gardénii největší problémy. Musíte dávat pozor, ať se svilušky nepřemnoží a včasně zakročit postřikem. Z chorob jsou nejčastější hniloby způsobené nadměrnou zálivkou. Často také opadávají listy a poupata což je příčinou špatného pěstebního režimu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies