Pěstujeme fíkusy jako pokojové bonsaje

I když fíkusy ve své domovině dorůstají do značných rozměrů, můžeme z nich i přesto vytvarovat miniaturní stromečky pěstované v keramické misce – tedy bonsaje, jenž budou chloubou našeho domova. V dnešním článku si poradíme, jak z „běžných“ fíkusů vytvořit bonsaje a také, jak o ně správně pečovat.

Bonsaje z fíkusů.

Vhodné druhy fíkusů k pěstování jako bonsaje

Mezi vhodné druhy fíkusů (smokvoní), které lze tvarovat jako bonsaje, patří zejména následující:

  • Ficus benjamina – fíkovník nejmenší
  • Ficus microcarpa - fíkovník malolistý
  • Ficus religiosa – fíkovník posvátný
  • Ficus nataliensis – fíkovník zebrovaný
  • Ficus cotinifolia - fíkovník rujolistý
  • Ficus pumila - fíkovník šplhavý
  • Ficus retusa „Kimen“ – fíkovník drobnolistý
  • Ficus carica – fíkovník smokvoň
  • Ficus palmeri - fíkovník Palmerův
  • Ficus salicifolia - fíkovník vrbolistý

Umístění bonsají a doporučené pěstební teploty

Fíkusy umisťujeme na slunném stanovišti, avšak ne na přímém slunci, protože hrozí riziko žloutnutí a popálení listů. Těmto rostlinám ve většině případů vyhovuje normální pokojová teplota, pohybující se kolem 25°C (až 28%) v létě, v zimě by neměla teplota klesnout pod 15°C.

Vhodný pěstební substrát pro bonsaje z fíkusů

Pěstební substrát pro fíkusy si můžeme namíchat sami a nebo jej již připravený zakoupit v každém větším zahradnictví. Substrát by se měl skládat z 1 dílu lehké drnovky, 1 dílu listovky, 1 dílu rašelinového substrátu, 1 dílu humusu a 1 dílu písku.

Tip: Před použitím je vhodné pěstební substrát sterilizovat - zamezíme tak výskytu škůdců, jejichž zárodky se mohou v zakoupeném pěstebním substrátu ukrývat.

Jak zalévat a hnojit bonsaje?

Pěstujeme-li fíkusy při nízké teplotě, omezíme i zálivku. Rostliny zaléváme měkkou, odstátou vodou pokojové teploty. V pěstební nádobě by měla být dobrá drenáž, zabráníme tak přemokření a následnému uhnívání kořenů. Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu fíkusů. Hnojení je také důležitou součástí správného vývoje bonsají, proto je přihnojujeme od jara do srpna vhodným hnojivem. Před zimou hnojení vynecháme.

Jak z fíkusů vytvořit bonsaje?

Tvarování a péče o bonsaje vyžaduje trpělivost a také dostatek odborných znalostí, které lze nalézt v literatuře zabývající se tématikou tvarování bonsají. Požadovaného miniaturního vzhledu docílíme u fíkusů pomocí redukčního řezu, drátkování a nebo techniky napínání. Jako první se vždy tvaruje kmen, následně pak větve.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies