Pěstujeme bonsaje ze semenáčku

Také obdivujete miniaturní stromečky v květináči, ale jejich pěstování vám připadá jako příliš zdlouhavá a náročná práce? Pak se zkuste inspirovat naším článkem, díky němuž celý postup zjednodušíte!

Bonsaj

Semenáček šetří čas

Jestliže neoplýváte trpělivostí, pak asi rovnou zavrhnete pěstování bonsají ze semínek. Rychlejším a pro pěstitele pohodlnějším řešením je využití semenáčku jako výchozího materiálu. Semenáčku nebo stromu získanému přímo v přírodě se říká jamadori. Při nalezení vhodné rostliny byste si měli vyžádat souhlas vlastníka lesa nebo majitele pozemku.

Někteří pěstitelé nedoporučují brát rostliny přímo z lesa, podle nich déle trvá, než se rostlina po přesazení vzpamatuje, a také podmínky - vlhko a stín - jsou v lese odlišné a nedají se jednoduše nasimulovat v domácím prostředí. Řešením je nákup semenáčku v zahradnictví.

Jaké druhy stromů zvolit?

Sáhnout můžete prakticky po všech druzích dřevin - jehličnanech i listnáčích; z konkrétních druhů se nejvíce osvědčily například javor klen i mléč, dub zimní a letní, bříza bělokorá, buk lesní a především babyka. Z okrasných dřevin lze doporučit japonské javory nebo zimostráz (buxus).

Z jehličnanů je vhodná borovice kleč, ale i borovice lesní a další druhy. Borovice lesní (Pinus silvestris) je výbornou jehličinou hlavně pro začátečníky - výborně snáší růst v omezeném prostoru a je tolerantní k přeschnutí.

Příklady dalších vhodných jehličnanů: borovice osinatá (Pinus aristata), borovice černá (Pinus nigra), jalovec čínský (Juniperus chinensis), modřín opadavý (Larix decidua) atd.

Rostliny vhodné pro začátečníky

Habr obecný (Carpinus betulus)

Výhody: snadno a rychle obrůstá, rychle se větví, snáší dobře řez a zaštipování, rychle zakořeňuje, poměrně nenáročný na péči. Relativně rychle z něj lze vypěstovat krásnou bonsaj.

Lípa malolistá (Tilia cordata)

Výhody: každoročně mnoho nových pupenů, ze kterých lze vybírat budoucí kosterní větve, velmi dobrá snášenlivost i radikálního řezu, jednoduché zaštipování. Možno pěstovat i jako větší bonsaj.

Modřín opadavý (Larix deciidua)

Výhody: velice rychlé přírůstky, snadné zaštipovaní i řez; starší stromky jsou obsypány šišticemi.

Jak postupovat?

Již připravené listnaté stromky vyzvedáváme na jaře (březen-duben), před rašením. Na podzim je ten správný čas na vykopání jehličnanů.

Důležité je při získávání semenáčku nechat na jeho kořenech co největší kořenový bal. Pokud toto pravidlo nerespektujeme, riskujeme úhyn rostliny. U rostlin, které rostou ve skále (zvláště u borovic a jehličnanů obecně) je v takovém případě pravděpodobnost úhynu velmi vysoká - téměř 95%. Celý kořenový bal zabalíme do igelitu a můžeme trochu zavlažit, popř. vložíme do navlhčené tkaniny. Co nejšetrněji transportujeme.

Na místě nesadíme přímo do bonsajových misek, ale do prostornějších květináčů, aby měla rostlina čas a prostor na aklimatizaci. Jestliže jsme ořezali kořeny, musíme ostříhat i zelenou nadzemní hmotu, aby oslabený kořenový bal stačil zásobovat nadzemní část. Pravidelně zaléváme. V létě, při velkých vedrech, několikrát denně rosíme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies