Pěstujeme balkónové rostliny od A do Z

Víte, co vše balkónové rostliny vyžadují, aby se vám za věnovanou péči odměnily zdravým růstem a bohatým květenstvím? My to víme! V dnešním článku vám odpovíme na nejčastější otázky týkajícího se úspěšného pěstování balkónových rostlin.

Květiny v květináči

Kde balkónové rostliny umístit?

Většina balkónových rostlin vyžaduje světlé stanoviště, které je chráněné před přímými slunečními paprsky a zároveň také větrem. Ideální je umístění nádob s rostlinami na jih, jihovýchod nebo jihozápad.

Kdy je vhodné rostliny umístit na venkovní stanoviště?

Balkónové rostliny umístěte na venkovní stanoviště po 15.květnu, kdy již nehrozí přízemní mrazíky.

Jaké jsou vhodné pěstební teploty?

Balkónovým rostlinám vyhovují teploty pohybující se okolo 21°C až 24°C.

Jaký by měl být pěstební substrát?

Balkónovým rostlinám se nejlépe daří v dobře propustném substrátu, bohatém na živiny. Ten si můžete koupit již předem připravený v každém větším zahradnictví (jedná se o speciální substrát pro pěstování balkónových květin) a nebo si jej namíchat sami.

Z čeho by se měl pěstební substrát skládat?

Pěstební substrát by se měl skládat ze zeminy, kompostu a písku v poměru 2:1:1.

V jakých nádobách je vhodné balkónové rostliny pěstovat?

Balkónovým rostlinám se nejlépe bude dařit v podlouhlých keramických (cihlových) truhlících. Pokud je budete pěstovat v klasických plastových truhlících, nezapomeňte na dno nádoby umístit cihlové střepy a vyvrtat otvor pro dobré odtékání přebytečné vody. Díky tomu se bude rostlinám lépe dařit a také rychleji porostou.

Jak často rostliny zalévat?

Zálivku provádějte pravidelně, a to nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Ideální je, pokud pěstební substrát necháte mírně vyschnout a teprve poté zaléváte. V příliš vlhkém prostředí rostliny zahnívají, také častěji trpí chorobami a velmi špatně kvetou.

Jak často a čím balkónové rostliny hnojit?

Balkónové rostliny hnojte dvakrát týdně speciálním hnojivem vhodným pro okrasné balkónové květiny (s vysokým obsahem železa).

Jak provádět množení balkónových rostlin?

Většina oblíbených druhů balkónových rostlin se množí semeny (obvykle se vysévají v únoru až dubnu) nebo řízky (na přelomu léta a podzimu). Vhodnějším způsobem je řízkování, které není tak časově náročné jako výsev semen a následná péče o ně.

Návod na to, jak si předpěstovat balkónové rostliny ze semen >

Přezimování balkónových rostlin – jak na to?

Víceleté druhy balkónových rostlin nechte přezimovat ve světlé a chladné místnosti, s teplotou pohybující se okolo 5 až 10 °C. Zalévejte je jen velmi zřídka. Na jaře rostliny vyjměte, hluboce seřízněte a přesaďte do truhlíků s novou zeminou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies