Pěstujeme Anonu, neboli sametové jablko

Anona cherimoya, známá také pod názvem sametové jablko, je tropickým ovocem, které pěstovali již starodávní jihoameričtí indiáni. V dnešním článku si poradíme, jak toto ovoce chutnající po jahodách a vonící po banánech pěstovat.

Anona cherimoya

<!-- -->

Anona cherimoya - jak vypadá?

Anona cherimoya, známá také pod názvem smetanové jablko, pochází z Jižní Ameriky. Je to keř (spíše menší strom) dorůstající do výšky až 5-ti metrů. Kůra tohoto keře je tmavě hnědá, v mládí hladká, s postupem času se na ní vytvářejí vrásky. Větve jsou sametově plstnaté, listy jsou velké, dlouhé, směrem ke špičce se zužují. Listy se v lidovém léčitelství používají ke snížení horečky, ze stromu neopadávají a voní po rybízu. V době kvetení můžeme na tomto keři zpozorovat po dobu 6 týdnů třílaločné květy, které rostou obvykle 2 vedle sebe. Jejich zbarvení je hnědé a nebo purpurové.

Zdraví prospěšné plody Anony chutnají jako jahody

Anona má typické, až půl kilogramu vážící plody kulatého tvaru. Ty jsou zpočátku zelené, po dozrání se zbarvují do žlutohnědé až hnědé barvy. Uvnitř plodu nalezneme dužninu krémové konzistence a mnoho semen připomínající jadérka melounu. Pozor, tyto semena jsou nejedlé, ve větším množství jedovatá (stejně tak jako kůra, která je jedovatá) a je potřeba je před konzumací plodu odstranit. Chutí by se dala dužnina anony přirovnat ke zralým jahodám, vůní k banánu. Plody obsahují až 20 % cukrů a 3 % vlákniny, obsahují také provitamín A a vitamín C. Nevýhodou je, že se plody velmi rychle kazí a špatně snášejí dopravu.

Anona a její pěstování

V jednom plodu anony nalezneme až 50 černým, až 1 centimetr velkých, lesklých semínek. Semínka z dužniny vydlabeme, omyjeme vodou a necháme přibližně jeden týden na suchém místě usušit. Výhodou je, že semena nám z více než 80% vyklíčí, obvykle po 7 - 10 dnech.

Vhodný pěstební substrát

Semínka vyséváme 3 centimetry hluboko do hliněných květináčů naplněných řašelinovým substrátem. Substrát by měl být stále vlhký, nikoliv však přemokřený. V zimě zálivku omezíme. V průběhu vegetace můžeme přihnojovat kombinovaným hnojivem. V prvních dvou letech u rostliny rostou zejména kořeny, proto je vhodné zvolit již zpočátku pěstování větší květináč.

Teplota a světlo při pěstování anony

Květináče se semínky umístíme na stinnější stanoviště s teplotou okolo 25 až 30°C. Semenný obal může upadnout i s prvními lístky a zůstane pouze holý pahýl. Není potřeba se ale ničeho obávat, rostlinu to neohrozí. Z pahýlu opět vyraší mladé lístky. Během první roku nám rostlina vyroste do výšky okolo 1 metru. Po dvou letech pěstování pak do výšky 1,5 metru. Po dvou letech lze vysadit rostlinu do vyššího, v zimě vytápěného skleníku.

Rozvětvení koruny

Na jaře druhého roku je možné rostlinu zastřihnout cca 20 centimetrů nad květináčem. Tak dosáhneme rozvětvení rostliny.

Dozrávání a sběr plodů

Plodit začíná rostlina obvykle v 5-ti letech. Pro dosažení plodů je nutné, abychom rostlině zajistili vhodné podmínky - vysoké pěstební teploty v létě, mírné teploty v zimě, dostatečnou zálivku. Také je nutné, abychom pěstovali alespoň dvě rostliny zároveň, aby se mezi sebou mohly navzájem opylovat - na jednom stromě nikdy nerostou samčí a samičí květní orgány zároveň. Obvykle na stromě roste cca 30 plodů, rostou u kmene a silnějších větví. Jeden plod váží v průměru půl kilogramu. Plody sbíráme začátkem října, kdy jsou ještě zelené. Necháváme je na teplém místě dozrát.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.1 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies